ВЕРСКИ ПРОТЕСТИ: ДОГМА НЕ ТРПИ ПРОВОКАЦИЈУ

PROTESTIМилиони муслимана широм света, почев од Нигера, преко Сирије до Авганистана протестовали су због ружења имена посланика Мухамеда. Усклици „Текбир. Алаху екбер“ могли су се чути и у Србији. Имами узбуњују муслимане да протестују против сваке провокације уметничког израза који се коси са основним принципима њихове вере. „Сатански стихови“ Салмана Руждија, „Драгуљ Медине“ Шери Џонс, филм аутора Накуле Баселеја Накуле „Невиност муслимана“ и спорне карикатуре европских аутора наилазе на бурно негодовање у муслиманском свету.

Животи аутора су угрожени, а неки су своју уметничку слободу „платили главом“. Очигледно је да тамо где влада догма, где су умови ушанчени, ту нема слодног изражавања. Подучени од својих верских вођа да је у Европи завладала исламофобија, они најекстремнији своју част бране оружјем. Шта се крије иза сваког верског догматизма?

Догматско мишљење је некритичко. Оно не трпи приговоре и забрањује сумњу, критику и проверу. У умовима погруженим у догму влада црно-бели свет. Ту нема нијанси, финеса, компромиса – или си родољуб или издајник, или си вера или невера. Како каже професор др Жарко Требјешанин у стереотипној, упрошћеној визији екстремиста постоје само наши и њихови, као две зараћене војске.

Окупљеним новопазарцима на Тргу Гази Иса-бега Исхаковића имам Хафиз Ирфан Малић недавно поручује да карикатуристе у Паризу нису поубијали терористи, већ атентатори. Обраћајући се неправедно наруженом посланику Мухамеду имам се баца „дрвљем и камењем“ на страдале карикатуристе: „Они ти не могу наудити јер си ти високо и не осврћеш се на лавеж паса. И колико год њихове намјере биле лоше и гнусне, учиниле су да те муслимани свијета спомињу и салават и селам на тебе доносе. Ми у Новом Пазару ћемо на ове увреде одговорити устрајношћу и слијеђењем сунета. Ми смо против сваког тероризма“.

Убиством аутора карикатуре или било ког другог уметника, па чак и да он вређа нечија осећања, било да су верска, политичка, спортска или напросто личне природе ништа се не решава. Када су страдали карикатуристи немилосрдно сатанизовали српски народ, једина реакција која је уследила је била констатација да су Срби изгубили медијски рат. У праву је муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић када каже да ватру гаси само вода, а ватра је додатно распирује. Убиства у Паризу су само отворила „Пандорину кутију“. Када се намучено човечанство освести да нема победника, већ да смо сви губитници биће касно.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: