ВЛАДА СРБИЈЕ: МИНИСТРИ НА (ПР)ОЦЕНИ

VUČIĆ I DAČIĆ

Влада премијера Александра Вучића увелико је већ у фази преиспитивања рада министара што ће бити основ за реалну реконструкцију Владе Србије. Ни један министар у влади Аелксандра Вучића није сигуран колико ће седети у удобној фотељи. Још најмање месец дана трајаће унутрашње „врење“ у владајућој коалицији. То је само део политичке тактике у циљу остваривања кадровских и партијских интереса.

Унутар владајуће коалције бруси се степен личне одговорности и преузимају терети у доношењу тешких државних одлука. Напредњаци, као владајућа странка имају капацитет да провере не само своје кадрове, већ и понашање министара коалиционих партнера. Постоје извесна тумачења у врху СНС да „СПС не жели да преузме одговорност и да брани тешке реформе које Влада Србије спроводи“. Међутим, нема много разлога да се деси раскид коалционих и политичких веза СНС и СПС-а, али ће бити највероватније одређених кадровских померања и то из редова обе партије.

Досадашња политика владе не указује на сукобе премијера Александра Вучића и његовог заменика Ивице Дачића, али постоје одређене критике на рачун министара из владајуће коалиције. Премијер Вучић тражи интезивнији рад својих министара без обзира којој партији припадају.

Влада Србије је преузела тешко бреме економске и друштвене кризе. Јасно је да се тражи марљивост и политичко јединство, али не и једноумље као и пуна одговорност државних функционера. Слаб рад владе води ка већим проблемима у друштву што би могло произвести превремене парламентарне изборе. Политичко јединство је вид обостраног прихватања обавеза и одговорности. Иако СНС има парламентарну већину, деловање СПС-а у влади има много ширу политичку и државну, као и међународну димензију. Учешће кадрова СПС-а у власти спречава да СНС и њен председник и премијер Александар Вучић буду оцењени као једнопартијски владари Србије.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: