СЛОБОДНО ВРЕМЕ: ШТА ЧИТАЈУ ПОСЛАНИЦИ?

KNJIGEДанас нема аутентичних посланичких бележака и сећања која су сегменат личне писане историје. Посланици у скупштини Србије читају махом законе које понуди влада. Понеки каткад уђу у богату библиотеку и архив парламента Србије „затвореног типа”. Подаци говоре да Србија има 250 „обичних” народних посланика, али има и 317 доживотних посланика који су власници трајних посланичких легитимација.

Давно су изaшли дневнички записи народног посланика из заплањске Дуге Пољане Николе Ђ. Митића, који је водио белешке на страдалничком путу током Првог светског рата од Заплања до Крфа. На Википедији можемо наћи некадашњег посланика скупштине Србије из редова демократа где пише да је у два посланичка мандата Томислав Г. Панајотовић из Пирота, српски публициста,  својевремено објавио три књиге дневничких записа из Скупштине Србије: „Дневник једног посланика I“ (1999. године), „Дневник једног посланика II“, (2002. године) и Руж(ш)ење скупштине (2004. године).

Данас нема аутентичних посланичких бележака и сећања која су сегменат личне писане историје. Посланици у скупштини Србије читају махом законе које понуди влада. Понеки каткад уђу у богату библиотеку и архив парламента Србије „затвореног типа”. Фонд библиотеке Народне скупштине је формиран од фонда библиотеке Народне скупштине Краљевине Југославије, која је 1918. године (приликом уједињења) наследила књижни фонд Библиотеке Народне скупштине Кнежевине и Краљевине Србије из 1889. године. Најстарији део фонда су књиге које су припадале Министарству унутрашњих дела Краљевине Србије, а затим Председништву Министарског савета, унутар кога се налазио и Централни прес биро са књижницом.

Подаци говоре да Србија има 250 „обичних” народних посланика, али има и 317 доживотних посланика који су власници трајних посланичких легитимација. Неки од бивших посланика користе старе легитимације као пропусницу не би ли се у „народном здању“ срели са партијским друговима, јефтино јели, посетили библиотеку, архив или Клуб посланика Скупштине. Број посланика који је редовно заинтересован за скупштинску библиотеку је веома мали и може се избројати на прсте. Примера ради, према подацима које су медији добили из Скупштине Србије народни посланици најчешће читају „Образовање говорника“, аутора Маркуса Фабијеа, „Диплоамтија“ од Миодрага Мичића, „Политичко Насиље“ од Драгана Симеуновића итд.

Ту су и књиге из економских наука, историјских истраживања, а најмање се тражи, што је и за очекивати, белетристика. Такође, постоји значајно интересовање за дела која се баве питањима европских интеграција и активности ЕУ уопште. Књиге које се баве темама из националне историје су такође веома тражене, али и оне које се баве различитим аспектима глобалних политичких односа. Све у свему, народни посланици мало читају, али има и оних који ипак показују интересовање да прошире своје знање.

Парламент Србије нема своје илустраторе који би цртежом овековечили седнице. Како бележи коментатор листа „Политика“, посланици Народне скупштине Србије немају пажљивијих слушалаца од стенографа, којима је посао да сваку њихову реч забележе. Међу тим вредним људима који су бележили сваку изговорену реч некада је радила и дебатни стенограф Роза Митровић, која је успевала поред свог редовног посла, у 35 година дугој каријери поред речи „ухвати“ и израз лица говорника и све то пренесе на папир. Тако је настало више од 500 карикатура посланика из неколико држава у којима смо живели од СФРЈ, преко СРЈ, СЦГ до Србије. Розе Митровић више нема у парламенту, а нема ни парламента СФРЈ, СРЈ, осим зграде која је постала парламент Републике Србије.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: