КРИЗНА ГОДИНА: У СЕНДВИЧУ ВЕЛИКИХ СИЛА

velika-riba-jede-maluТекућа година је поставила пред читаву Европу велика искушења. Конфликт у Украјини може да ескалира у ратни сукоб, санкције ЕУ и САД према Русији држе „Стари континент“ економски нестабилним, a све бруталнији напади исламских екстремиста стварају реално неспокојство код грађана европских држава још неподношљивијим. Мале европске државе налазе се у „сендвичу” глобалних геополитичких сукоба.  

Премијер Србије Александар Вучић напомиње да нема страх од рада и реформи, већ само од проблема који постоје у односима великих сила. Колико год да Србија води самосталну и принципијелну политику, налази се на „раскрсници светова“, те је под сталним притиском да се изјашњава и опредељује. Државе са малим капацитетом националне и државне моћи зависне су од иностраних инвестиција, енергетских транши и кредита ММФ-а. Тешко је у таквој ситуацији остати неутралан и независан у одлучивању.

Заоштравање кризе и додатне конфронтације које би подразумевале и шири војни конфликт у Европи стављају Србију у „кључали лонац”  неизвесних исхода и сценарија који се могу кретати од рецесије у ЕУ, преко смањења инвестиција, до разних банкрота и промена влада у низу европских држава. Економска стабилност и раст у читавој ЕУ и у Србији примарно зависи од уравнотежене политике, без ширих сукоба.

Инвестирање у Србију подразумева и геополитчке аспекте и однос интереса ЕУ и Русије на Бакану. Сви планови падају у воду ако се продуби рецесиона криза или дође до ратног сукоба ширих размера, као што је распад Југославије дугорочно успорио и уназадио Србију. Мале државе које се налазе у „клинчу”  сукобљених великих сила неминовно постају колатералне штете. Најбољи пример за то су земље балканског региона  које су управо постале жртве пропалог гасног пројекта  „Јужни ток“.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: