УМЕТНОСТ И ИНФОРМАЦИЈА: ЗМИЈСКИ ЈЕЗИК КАРИКАТУРЕ

ŠARLI EBDOМодерно доба измислило је у контексту хумора карикатуру која кроз духовити цртеж и илустрацију открива смешне или прикривене особине и мане, карактере личности и појава. Страдање редакције паришког сатиричног листа „Чарли ебдо“ је неприхватљив начин реакције на појаве које сметају једној етничкој групи или верској популацији. Тероризмом се постиже насиље, али не и промена свести о схватању укуса и умерености у изражавању путем политичких карикатура. Пуцњи на чланове редакције „Чарли ебдо“ представљају злочин за који нема оправдања.

Модерно доба измислило је у контексту хумора карикатуру која кроз духовити цртеж и илустрацију открива смешне или прикривене особине и мане, карактере личности и појава.Карикатура полази од појма карактер као психолошке особине подложне визуелном тумачењу илустртора. Од средине 19. века карикатура је присутна у новинама. У питању је политичка карикатура која исмева јавне личности, анализира њихове поступке и упозорава јавност. Сатирични часописи отварају озбиљне теме и појаве на духовити начин. Милан Вујаклија у свом Лексикону страних речи и израза одређује термин сатира као подсмех или ругање свему ономе што код појединца или друштва не ваља, док појам карикатура описује као преувеличавање карактеристика личности да би се изазвало осећање смешног.

Политичка карикатура је вид јавног става. Она представља облик комуникације са јавношћу и слање поруке ономе који се налази као предмет илустрације. Политичка карикатура је врста „политичког оружија“ на један духовити или смишљено тенденциозан начин. Предмет политичке карикатуре може бити појединац, народ, политички или верски вођа, оснивач религије. Све док су предмет илустрације политички актери, карикатура није опасна за ширу јавност. Када политичка карикатура такне у национална и верска осећања, јавља се опасност од могуће реакције, почев од бунта, преко тероризма, све до озбиљних етничких сукоба.

Страдање редакције паришког сатиричног листа „Чарли ебдо“ је неприхватљив начин реакције на појаве које сметају једој етничкој групи или верској популацији. Тероризмом се постиже насиље, али не и промена свести о схватању укуса и умерености у изражавању путем политичких карикатура. Пуцњи на чланове редакције „Чарли ебдо“ представљају злочин за који нема оправдања.

Жртве су пале, али се морају извлачити поуке. Прво културолошка и цивилизацијска умереност и рационалност да се не пређе „граница“. Друго, сатирични и политички листови кроз политичке карикатуре више треба да поштују културе, религије и само достојанство човека. Подругљиво поигравање са свим вредностима нација и вера води у вид културног шовинизма и подстиче све облике етнонационализма.

Током распада Југославије, Србија и српски народ били су предемт тешких политичких карикатура многих листова у свету, па и листа „Чарли ебдо“. Србија је на својој кожи осетила моћ политичких карикатура и зато може да разуме трагичност губитка живота чланова редакције паришког сатиричног листа, али и онога што је створено као последица.

Животи новинара и илустратора листа „Чарли ебдо“ се не могу вратити, али не треба стварати простор за нове жртве и конфронтацију са бројном муслиманско заједницом у Европи, нити са исламским државама које су осетљиве на карикатурално предсталвње оснивача своје религије.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

One response to “УМЕТНОСТ И ИНФОРМАЦИЈА: ЗМИЈСКИ ЈЕЗИК КАРИКАТУРЕ”

  1. DA LI ĆE OVAJ MOJ KOMENTAR I DALJE says :

    Nemojte pogrešno da me razumete, ali nije problem u onome šta se piše, već u nazivu sajta. Ovaj sajt noci ime Bogoljuba i svako ko ga otvori želi da vidi ili stav samog Bogoljuba ili stav stranke, čiji je on lider. Ne vidim nikakakav problem da sve ovo objavljujete na ličnom portalom ili da rukovodstvo PSS shvati već jednom da sajt PSS je mesto gde se objavljuju stavovi stranke ili mišljenja članstva. Na sajtovima medija postoje kolumnisti koji imaju svoj prostor i to je onda njihov stav . Iznose lično mišljenje, ali je to i naznačeno da je reč o kolumni, a ne sajtu stranke,, lidera ili nečeg sličnog..
    Ponašajmo se profesionalno.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: