ДИПЛОМАТИЈА: „ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ“ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

IVICA DAČIĆКада је 10. новембра 2000. године Република Србија постала чланица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) нико од домаћих политичара није размишљао о томе да ће доћи време када ће наша земља председавати овом организацијом. Одлуком 18. заседања Министарског савета ОЕБС, која је ступила на снагу 10. фебруара 2012. године, Србија је одређена за председавајућег ОЕБС у 2015. години. Република Србија активно учествује у активностима ОЕБС у све три димензије – војно-политичкој, економско-еколошкој и људској, као и у раду.

Почев од 1. јануара 2015. године министар иностраних послова Ивица Дачић председава Министарским саветом, каријерни дипломата Вук Жугић председава Сталним саветом, а њихов колега Дејан Шаховић је на челу Радне групе за председавање. Изузетно компликовани политички односи у Европи, укључујући и најновије терористичке акте у Паризу, представљају велики изазов за српску дипломатију. Највећи изазов који се налази пред Србијом јесте постизање консензуса у Украјини, уз очување добрих односа са Русијом. Са друге стране, неопходно је испунити очекивања ЕУ, али поправити односе са суседима. Од Дачићевог тима се очекује да делује у оквиру оснивачких докумената ОЕБС-а, дакле да остане неутралан, а опет да се не замери великим силама. Промоција регионалне сарадње, међурегионално повезивање посебно са земљама Азије, као и горући еколошки проблеми, попут управљања водама, подизање енергетске безбедности, праћење изборних процеса налазе се у фокусу интересовања ОЕБС-а. Колико су очекивани притисци већ присутни може се видети из најновијих изјава представника великих сила.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби очекује да ће се Србија на челу ОЕБС-а суочити са бројним искушењима, али да ће на крају мандата генерална оцена бити да је посао добро обављен. „САД су спремне да подрже Србију да постане модерна, уређена држава“, каже Кирби. Намачки амбасадор Хајнц Вилхелм је оптимиста да ће Влада Србије спремно поднети терет одговорности због украјинске кризе. Србија је у предности, јер има веома добре односе са ЕУ и САД, као и са Русијом, те може да представља мост између Европе и Русије. Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров каже да „званични Београд може да буде фер посредник у решавању конфликата. Москва не врши притисак на Србију, а покушаји да се тврди супротно су политички некоректни“. Доста контроверзи има у изјави генералног секретара ОЕБС Ламберта Занијерија: „Србија има искуство са регионалним конфлиттима и последицама. Морала је да научи неке горке лекције које сада може да примени у другачијем контексту“.

Постоји оправдана бојазан да ће западне силе у процесу тражења најповољнијег решења за окончање новог „Хладног рата“ у своју корист  покушати да инструментализују Србију, која је већ под теретом испунавања тешких услова зарад наставка евроинтеграција. Управо  „горке лекције“ које помиње Занијери делују као васпитна пацка која треба Србију да подсећа шта може да јој се деси уколико се дрзне да опет буде непослушна.

Поједини аналитичари прогнозирају да уколико Србија одлучи да игнорише захтеве који стижу са Запада суочиће се са озбиљном медијском кампањом свих оних медија који су под контролом евроатлантског утицаја. Медијска кампања би свој одјек добила и на друштвеним мрежама, које су већ добро опробана припрема за изливање народног гнева, овога пута на улицама Београда, па онда и у другим градовима. Проевропска опозиција би на тај начи добила додатни „ветар у леђа“, а до додатне дестабилизације би дошло и на подручју југа Србије и Рашке области.

Премијер Александар Вучић каже да очекује да Србија подигне свој углед током председавања ОЕБС-ом и да није од оних који мисле да ће Србија сада решити све светске проблеме. Истовремено, премијер Вучић врло отворено износи у јавност да није спреман да сноси одговорност за формално признавање Републике Косово као суверене државе. Очигледно је да је Влада Србије поставила „црвене линије“ преко којих неће ићи без обзира на све могуће притиске из земље или иностранства.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

One response to “ДИПЛОМАТИЈА: „ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ“ ВЛАДЕ СРБИЈЕ”

  1. DA LI ĆE OVAJ MOJ KOMENTAR I DALJE says :

    Ne mislim da ovo nije korisno, ali to sam pročitao i u drugim nvinama, a ne samo na sajtovima. Međutim,kada otvorim sajt koji nosi Bogoljub verovao sam da ću da nađem makar tri reda odgovora šefu poslaničke grupe SNS g. Babiću koji tvrdi da PSS ne podržava premijera kada je reč o odgovoru onima koji iznose netačne podatke o odvodnjavanju Tamnave. Mogli ste makar da preneseti ono što se nalazi na profilima članova PSS, koji su dali više nego podršku Vučiću.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: