МЕДИЈСКЕ СЛОБОДЕ: ТАБЛОИДИЗАЦИЈА ЖИВОТА

MEDIJSKE SLOBODEПрича о медијским слободама, цензури и аутоцензури није новијег датума. Данас у јавности  преовлађује мишљење да медији нису ништа бољи од политичке сцене, да су у великој мери постали тумачи партијских и олигархијских интереса, али да су под контролом својих власника са ниском језичком и културолошком основом. Усвојени нови закони о медијима су само налепница, а права слика везана је за однос власника према новинарима и слободи новинарског изражавања, односа политичке свере којој као да одговара хаотична медијска таблоидизација.

Новинарство у Србији пати од унутрашње цензуре, притисака власника који испуњавају жеље политичара. Новинари у Србији тешко живе, а неретко су под уређивачким мобингом који их приморава на аутоцензуру.  У жижи јавности непрестано се налазе иста лица која коментаришу стварност занемарујући преко потребну аналитику.

Медији у Србији су под сталним напоном промовисања афера свих врста, почев од привредног криминала, па све до естрадне простоте. Новинарска удружења су мишљења да је замрло изстраживачко новинарство, а да неконтролисано буја таблоидизација.  Премало је јавних дебата које би ставиле под лупу улогу медија у друштву, као и слободе новинара у обављању свог посла. Актуелни спор између премијера Александра Вучића и представника Европске уније који замерају српској власти да гуши медијске слободе добар је повод да се у демократској атмосфери дају конструктивни предлози шта све треба променити у медијској свери како би се остварило право на објективно информисање грађана.

Предраг Прокопљевић

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: