ЗА КОРМИЛОМ ОЕБС: СРБИЈА ИЗМЕЂУ ДВЕ ВАТРЕ

OEBSСрбија је преузела „врућ кромир“ председавања ОЕБСО-ом у можда најтеже време по европску безбедност после Балканског конфлика где је и сама била предмет једне од мисија ове организхације. Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер дао је оцену да су предности Србије, као председавајућег тој организацији од 1. јануара, њена ангажованост на европском путу, јаке везе с Москвом, као и искуство у регионалним конфликтима и њиховим последицама.

ОЕБС је дефинисан као организација дипломатског карактера за безбедоносну превенцију у Европи. Сукоби и конфликти који се воде у Европи су често у надлежности Савета безбедности Организације уједињених нација или великих сила које су стале чланице СБ ОУН. Актуелни конфликт у Украјини изузетно је тежак за мисију ОЕБС-а којом сада председава Србија, јер се ради о великим силама и организацијама које саме управљају Европом и светским поретком. Србија може да понуди „добру вољу” у улози медијатора, али без вршења икаквог битнијег утицаја на сукобљене стране. Србија може да покаже како је сама била жртва одлука великих сила и ОЕБС-а и да на тој матрици не буде пристрасна, нити арбитар, већ нека врста политичке савести Европе у једном сложеном конфлкту са крупним последицама по мир уопште.

„Србија данас разговара са свима, и верује да баш ти разговори могу да буду мост о којем већи део света данас сања. И то је та наша прилика. Да речима повежемо оне који, у муклој тишини, једни на друге пуцају“, каже министар иностраних послова Ивица Дачић у ауторском тексту објављеном у листу „Недељник“.

Извесно је да ћа се на Србију и њену владу вршити разни притисци и са Истока и Запада на начин арбитрирања и пристрасности, а не медијације и политичке равнотеже. Србија ће покушати да буде објективна, али ће ипак бити стално условљавана у вези свог пута ка ЕУ. Међу првим анкетним питањима за Србију током председавања ОЕБС-ом биће питање Крима и начина припајања Русији и признања суверенитета Украјине са Кримом. Поред тога, Србија ће се суочити и са захтервом ЕУ да се поглавље о Косову прво реши у складу са Бриселским споразумом. Током председавања ОЕБС-ом Србију очекује и питање политике Турске под Ердоганом, као и Кипарско питање, што је све знатно изнад реалне државне и политичке снаге званичног Београда. Ипак, Србија председавањем ОЕБСО-ом треба да покаже ванредну дипломатску умешност у решавању горућих међународних проблема.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: