ОПОЗИЦИОНЕ АКТИВНОСТИ: ДЕМОКРАТЕ У НОКАУТУ

DEMOKRATEДемократска странка је у политичком „нокауту”. Некада владајућа партија данас трпи ударце од некадашњих својих челника, од својих чланова и бирача. Бојан Пајтић је израстао у лидера ДС, а до јуче је био политички „џокер” у борби Бориса Тадића и Драгана Ђиласа за власт у странци. Своју лидерску позицију је оснаживао захваљујући премијерској функцији у војвођанској влади.

Демократска странка је сада фактор разних облика политичке и јавне опструкције. Њено опозиционо деловање је сада у форми политичке дестабилизације преко своје страначке мреже у разним институцијама и професионалним удружењима, пре свега уз помоћ адвоката, синдиката, медија и тајкуна. Реално опозиционо деловање ДС је сада на најнижем нивоу посматрано од 1989. године када је ова странка основана. ДС је сама себе појела унутрашњом бирократизацијом, корупцијом, клановским деловањем што је утицало да дође до осиромашења друштва и државе. То су приметили и амбасадори западних држава у Београду, тако да је ДС на међународном плану „отписана“ још 2012. године.

Србија сада нема адекватну политичку опозицију садашњој власти. Једина реална опозиција власти је само јавно мњење. Доласком Бориса Тадића на чело странке склоњени су сви блиски сарадници покојног премијера др Зорана Ђинђића. Након одласка с власти Тадићеве гарнитуре, наредни лидер ДС Драган Ђилас почиње да „дроби” сараднике и мрежу власти Бориса Тадића. Затим врх ДС осваја војвођанско крило странке на челу са др Бојаном Пајтићем које потискује кадрове својих претходника. Све време се води борба „политчких вукова” који прождиру сами себе, али чинећи и велику штету грађанима Србије.

Повратак ДС на политичку сцену као озбиљног корективног фактора актуелне власти биће знатно дужи него што прижељкује актуелни лидер странке др Бојан Пајтић. У две речи, „тајкунизација политике“ је оно што у периоду од 2004. до 2012. године карактерише владавину Демократске странке. У праву је премијер Србије Александар Вучић када за TV CNN каже да „барем тајкуни више нису надлежни за интересе земље и народа“. Свој лик и политичка недела у разбијеном политичком огледалу могу да пронађу многи из бивше или садашње Демократске странке.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: