ПОЛИТИЧКА ПРОГНОЗА: РЕФОРМЕ ЗАХТЕВАЈУ ПРВОТИМЦЕ

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????Премијер Србије Александар Вучић има апсолутну власт. Једино би велики друштвени сукоби могли да проузрокују урушавање владајуће коалиције и унутрашње цепање Српске напредне странке. Вучић би изгубио власт уколико би сам одступио због сукоба у влади или лоших реформских резулта, као и због евентуалних притисака који могу да дођу споља. Хипотетички гледано до таквих процеса неће доћи у 2015. години.

„Нисам узео овај мандат да чекам следеће изборе и победим своје политичке противнике. Знам шта ће се десити на следећим изборима. Највероватније ћу изгубити следеће изборе као и многи други који су покушали реформе“, каже премијер Александар Вучић за TV CNN. Уколико је Вучић заиста у праву, остаје отворено питање која је то политичка опција у Србији која би на наредним општим изборима могла да парира Српској напредној странци. Мале су шансе да су садашње парламентарне и ванпарламентарне странке у стању да се више допадну бирачима од Српске напредне странке.

По неким истраживањима јавног мњења Српска напредна сранка има поверење код 51 одсто анкетираног бирачког тела. Процена премијера Вучића је да ће сићи с власти када буде имао 26 одсто подршке бирачког тела. Актуелна влада има подршку свих светских сила. „За свој рад добили смо подршку светских и европских институција. Добили смо помоћ од САД, ЕУ, али и од Русије и Кине. Презадовољан сам да имам част да будем председник Владе Србије у време Самита“, рекао је премијер Вучић.

Чињеница је да Европска унија, Међународни монетарни фонд, Светска банка, Европска банка за обнову и развој признају да Србија спроводи многе болне реформе. Сада Владу Србије оптерећују односи у правосуђу, просвети као делу јавних послова и интереса који су делом под утицајем партија претходних влада. Увелико већ медији спекулишу да ће почетком 2015. године доћи до реконструкције владе. Крај године је ту и сваки министар ће морати да поднесе извештај. Они који нису дали максимум резултата и који немају добру комуникацију са својом „базом“ мораће да кормило препусте неком другом. Још је у свом експозеу премијер Александар Вучић нагласио да су циљ реформе, а све друго је споредно. Челни људи у министарствима постају све више свесни да модерна политика поприма карактеристике професионалног спорта. Само најбољи могу опстати, а за све друге постоји замена.

Премијер Александар Вучић за сада има подршку већег дела јавности. Зато је нужно да почне да се ослобађа олигархије моћи у свим сегментима државне управе, почев од министарстава, преко државних агенција и јавних предузећа, па све до локалних самоуправа.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: