ГЕОПОЛИТИКА: СРБИЈА НА ВЕТРОМЕТИНИ СВЕТСКИХ СИЛА

EVROINTEGRACIJEШеф приватне обавештајне агенције „Стратфор“ Џорџ Фридман напомиње да је криза у Украјини и интереси САД у њој део стратешке мапе утицаја, али и одговор на руску подршку башару Ал Асаду крајем 2013. године када је спречена војна акција САД на режим у Сирији. Украјина је постала “колатеранла штета“ односа САД , НАТО и Русије.  Избалансирана политика Владе Србије када је реч о сукобима у Украјини и даље је на великом испиту, јер ће са заоштравањем сукоба Србија бити под све већим притиском земаља који јој “дозирају“ напредовање у процесу евроинтеграција.

Шеф приватне обавештајне агенције „Стратфор“ Џорџ Фридман напомиње да је криза у Украјини и интереси САД у њој део стратешке мапе утицаја, али и одговор на руску подршку башару Ал Асаду крајем 2013. године када је спречена војна акција САД на режим у Сирији. Дакле, Украјина је постала “колатеранла штета“ односа САД , НАТО и Русије. Изабран је тренутак који ће активирати сукоб који разара Украјину, економски ослабити ЕУ и Русију и истовремено створити ратну опасност европског карактера. Промена власти у Украјини од проруског до прозападног, односно проамеричког утицаја део је континуиране стратегије дуге скоро десет година. Изабран је тренутак краја Зимске олимпијаде у Сочију за активирање сукоба који су довели до промене власти и проузроковали конфликт коме се не назире крај.

„Руси су у Сирији показали Американцима да су у стању да утичу на процесе на Блиском истоку. САД су сматрале да је то покушај Руса да им нашкоде. Догађаји у Украјини могу се посматрати кроз тај контекст“, истакао је Џорџ Фридман у изјави руском листу “Комерсант“. Данас је Украјина у оружаном сукобу, подељена и изложена снажној “шок терапији“ која свакодневно сиромаши становништво. Вашингтон се стара да се одржавају санкције Русији, уз наоружавање Украјине што јасно указује да Запад форсира ратни сукоб. Фридман спинује јавно мњење речима да америчка контрола над Украјином није битна, већ је Вашингтону важно да Русија не контролише ту земљу.

САД на све начине форсирају присуство НАТО у Украјини, уз инстант евроинтеграције и наметање ММФ-а са циљем континуираног сиромашења грађана Украјине и пљачке природних ресурса. Фридман каже да су САД, а не Русија, одговорне за промену послератних граница у Европи. САД желе додатни притисак на Русију због Крима како би дестабилизовале економију и власт у Русији.

Фридман напомиње да су „глупости“ оптужбе против Русије да су присаједињењем Крима, наводно, први пут после Другог светског рата промењене границе у Европи. Оне су промењене падом Берлинског зида, распадом СССР-а и бивше Југославије и доминације НАТО и америчке политике у Европи. Русија се сада бори за очување интереса бранећи своје сународнке који живе у Украјини, као и сопствени територијални суверенитет.

Избалансирана политика Владе Србије када је реч о сукобима у Украјини и даље је на великом испиту, јер ће са заоштравањем сукоба Србија бити под све већим притиском земаља који јој “дозирају“ напредовање у процесу евроинтеграција. Зато је веома важно да у наредном периоду Влада Србије демонстрира довољно дипломатске вештине у задржавању релативно неутралног положаја док се не стиша напетост између САД, ЕУ и Русије.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: