АКТУЕЛНА ТЕМА: КАКО ЕВРОПА ВАСПИТАВА ДЕЦУ?

BATINA JE IZ RAJA IZAŠLAВећ дуго Србија живи у условима поремећених вредности у породици, школи, на јавним местима и у друштву уопште. И даље је у Србији породица „стуб“ социјалног живота и здравља, те је најугроженија. Србија на путу ка ЕУ усваја велики број закона који уводе европски ред у српско друштво. Међутим, данас ни држава, нити институције друштва немају снаге да помогну породици која је сама себи препуштена. Начин на који живи просечна породица у Србији указује да су односи између деце и родитеља видно уздрмани свим видовима кризе.

Постала је готово свакодневица да деца тиранишу и убијају своје родитеље, и обрнуто. Под теретом „уличног васпитања“ и развлашћених школа, под владавином друштвених мрежа у кибер простору, мобилних телефона, алкохола и опијата омладина постаје све отуђенија и агресивнија. Честе су појаве насиља у школи, код куће, у друштву, у медијима. Одговор на питање ко се брине о нашој деци сем породице, могао би да буде – апсолутно нико. Предлози закона о забрани физичког кажњавања деце од стране родитеља имају смисла уколико је реч о злостављању, али тај проценат у Србији је назнатан. Подстицање закона који ствара губитак сваке физичке, друштвене или моралне контроле родитеља над децом с једне стране уводи анархију у породицу, а са друге стране показује огољену диктатуру државе која законима уређује односе између родитеља и деце без икаквих елемената праве подршке.

Сада се отварају законски услови да деца могу као у Стаљиново време да туже своје родитеље због тзв. дисциплиновања воље. Познато је да су у Стаљинове време деца потказивала своје родитеље који су одлазили у логоре, а они у домове. Просвећена Европа нормативно и стварно Србију гура у тежак међугенерацијски сукоб. Како то да у енглеским школама наставници могу да примене форме кажњавања, рачунајући ту и физичку казну, а родитељ који је органски, духовно и социјално везан за своје дете не може да санкционише непримерено понашање.

Србија је све ближе одлукама о истополним браковима. Донети су закони о полној, односно истополној интимној равноправности. Оно што је за Србију национално, верски и историјски била јерес сада је стварност. Србија је у демографском суноврату. Унутрашње разарање односа на релацији родитељ-дете, уз нова правила игре државе „без покрића“ доводе до распада и/или видног урушавања ионако девастиране породице у Србији. Породица је у Србији препуштена да се сналази како зна и уме. Психолози, правници, социјални радници су само немушти параван просипања норми и науке о породици која из Србије полако ишчезава.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: