АНАЛИЗЕ ЕКСПЕРАТА: СРБИЈА БЕЗБЕДНА ЗА ЖИВОТ

ATLAS POLITIČKIH RIZIKAСрбија није у зони високог ризика по безбедност. Ово закључује водећа аналитичка фирма „Вериск Мејплкрофт“, која се бави проценом ризика на глобалном нивоу. Европа је у великој неизвесности од динамике украјинске кризе, односа САД и НАТО према Русији, утицаја ИСИЛ-а на Балкану, енергетске нестабилности проузроковане одлагањем „Јужног тока”, као и глобалне економске и социјалне нестабилности у Европи.

Србија није директна мета исламских екстремиста и води избалансирану спољну политику. Терористичке претње постоје као и свуда у свету, али нису тог интензитета да би се подизао виши степен националне заштите. Корупција у региону је присутна у влеликој мери, али Србија поправља своју позицију, што се види и по заинтересованости страних инвеститора. Организовани криминал нема доминантан утицај. Полиција пресеца канале трафикинга, нарко мафије и имиграната.

Западни Балкан је током деведсетих година прошлог века био „црна тачка” безбедности у Европи и на светском нивоу. После 2000. године балкански регион је задржао средњи ниво безбедносног ризика, а од 2012. године квалитетнији су безбедносни односи. Ризици од екстремизма се могу очекивати у БиХ, на Косову и у Македонији где су међуетнички односи веома лоши. Ако се гледа шира мапа Балкана, Грчка је и даље врло високо на лествици политичких ризика, а у последње време нестабилна је и Турска где јача неоосманска политика и тврди политички курс  происламске владавине председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Међутим, треба имати одређену дозу опреза када су у питању анализе безбедности које долазе из „америчких кухиња“. У складу са Обамином изјавом да од Русије прети највећа опасност по глобалну безбедност, „Вериск Мејплкрофрт“ је означила управо Русију као потенцијални узрок политичких ризика за наредну годину. По њиховој пристрасној анализи постоји опасност да би председник Руске Федерације Владимир Путин могао да подстакне спољашње сукобе како би одржао висок проценат популарности у народу. Ако је за утеху, амерички „Атлас политичких ризика“ нам улива наду да нисмо у „жижи“ интересовања моћника „преко баре“ и да можемо да спавамо колико толико мирно.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: