ОПОЗИЦИОНЕ АКТИВНОСТИ: СТРАНКА ЕВРОСКЕПТИКА

NENAD POPOVIĆКрећем новим политичким путем рекао је бизнисмен и политичар др Ненад Поповић формирајући Српску народну партију. Донедавно је Поповић био потпредседник ДСС, али када је из странке отишао њен лидер др Војисалв Коштуница и када је ДСС после 22 године од оснивања остала ванпарламетарна странка одлучио је да ДСС напусти и крене у фомирање своје партије.


„Увек сам са поносом истицао да сам ушао у ДСС искључиво због Војислава Коштунице. Била је велика част бити његов потпредседник. Нажалост, после одласка Коштунице из ДСС, то више није иста странка у коју сам се учланио. Било је логично да кренем својим путем”, каже Поповић.

Шта се може видети из радне и политичке биографије др Ненада Поповића? Рођен је 1966. године у Тузли. Дипломирао је на Машинском факултету у Београду, а магистрирао и докторирао на економским наукама у Москви. Поповић је 1992. године, непосредно по завршетку студија, добио посао у Москви, у швајцарској компанији „Еуромин”, где се до 1994. године бавио трговином производа обојене и црне металургије. Те године оснива сопствену компанију, која ће прерасти у „АБС Холдингс“. У саставу холдинга је десет фабрика произвођача електроенергетске опреме у Русији и шест у Србији.

У својој академској каријери, Поповић је у области економије објавио две књиге и преко 40 научних радова, а од 2000. године на Универзитету Ломоносов предаје основе глобалних корпорација. Својевремено је Поповић био на функцији потпредседника Координационог центра Србије за Косово и Метохију, а затим потредседник и заменик председника Координационог тела Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

У свету спорта био је на положају потпредседника КК Партизан и председник ФК Партизан. Добитник је високих одликовања Руске и Српске православле цркве. Близак је политичким опцијама Путинове партије и руским интересима у Србији. Свој бизнис је у највећој мери усмерио ка Руској Федерацији.

Главни циљ Српске народне странке је оздрављење националне економије. Поповић каже да безвредан чак и најбољи политички програм ако не покренемо привреду. Тежиште економског деловања Поповића и СНП су предузетници и мали привредници. Намере су му да води политику која Србију неће довести у конфликт са највећим економским партнерима. СНП је странка евроскептика.

На спољнополитичком плану СНП се залаже да се грађани на референдуму изјасне да ли желе да наставе путем ка ЕУ или не, као и да Србија остане војно неутрална и одбаци чланство у НАТО. Политички СНП је блиска политичкој доктрини др Војислава Коштунице, па је формирање странке био лични и лидерски разлог др Ненада Поповића који је ту своју политику могао да афирмише и у ДСС, али то очигледно није желео. Иза СНП и др Ненада Поповића стоје и одређени политички и економски интереси Руске Федерације.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: