ПОЛИТИЧКА СЦЕНА: СПС КРАСИ ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

IVICA DACICНије нова вест, нити ексклузива да је Ивица Дачић поново изабран за лидера СПС-а. Постоји бар два кључна разлога. Ивица Дачић је хомогенизовао и ујединио фракције које су раније биле у СПС-у и странку припремио за власт 2008. године. Остао је вешт политичар, успешан и као први заменик премијера и као министар иностраних послова. Ништа није дошло преко ноћи. Дачић је СПС консолидовао, али је и учврстио личну позицију својим радом и ауторитетом, као поуздан сарадник лидера владајућих партија.

„Ово је нова етапа. Шта је за музеј, треба да иде у музеј“, каже Дачић и додаје: „Тражићу нови дух СПС на сваком месту”. После промене страначког програма и заставе која је 24 године била оличење партије чији је први председник био Слободан Милошевић, СПС жели да се трансформише у „нову левицу” која би можда била ближа британским лабуристима и програму Ентони Гиденса, тзв. „трећем путу”, односно новом путу СПС-а. Пред СПС-ом су озбиљне кадровске промене, јер данас у структурама ове партије, посебно на државним позицијама, налази се одређени број корупцијом захваћених чланова који су навикли да раде по старом моделу.

На конгресу социјалиста своју подршку Ивици Дачићу дали су премијер Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик. „Радимо да бисмо мењали Србију, да бисмо боље живели надам се вашој подршци. Сигуран сам да заједно можемо да урадимо много на напретку земље“, рекао је премијер Вучић, док је Додик истакао да „Републици Српкој не треба ништа, сем да направите јаку Србију да бисмо ми тамо могли да издржимо“.

У новој поставци своје партије Дачић инсистира на одговорности и дистанцирању од сваког облика политичког екстремизма, шовинизма и повратка на политичку реторику деведесетих година. „Шешељ је позвао све шешељевце из СПС-а да оду код њега. Ја их исто позивам да одмах оду код њега, ако их има“, поручио је Дачић и упозорио да је политичка и државна грешка бившег председника СПС Слободана Милошевића била управо подршка Шешељу. На тај начин Дачић је са себе скинуо политичку „хипотеку” подршке ретроградним политичким струјама што је на неки начин порука и земљама у региону и јасан став наставка евроинтеграција.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: