ГЕОЕКОНОМИЈА: СРБИЈА У ГАСНОМ ВРТЛОГУ ЕУ И РУСИЈЕ

interkonekcijaОтказивањем „Јужног тока“, геоекономски гледано, Србија губи примарну заштиту Русије, тако да је Немачки утицај све јачи. Руске гасне стратегије нису приоритет енергетске будућности Србије, већ вид економске диверсификације и политичког преиспитивања. Србија се сада мора озбиљно замислити како ће водити своју енергетску и међународну политику, како ће се развијати и под којим условима и притисцима.

Везивањем за „Јужни ток“ Србија је положила велике наде у своју економску и енергетску будућност. Европска унија сноси део своје кривице, јер не дозвољава да Русија буде апсолутни господар гасвода „Јужни ток“, а посебно јој је у фокусу ширење руског утицаја на Балкан. Истовремено, Русија је из угла својих стратешких интереса поставила „демаркациону“ линију издржљивости на притиске ЕУ. Русија је изабрала Турску као свог стратешког партнера новог гасовода заобилазећи Украјину, али и „средиште“ Балкана. Пут до руског гаса за Србију је у интерконекционом „давању“ руског гаса мањег обима и под другим условима.

Србија не само што губи своју економску рачуницу, већ реално постаје и „жртва“ односа ЕУ и Русије. ЕУ ће својим чланицама испоручивати гас под повољнијим условима, а Србија ће морати да води веома кооперативну политику са државама где су гасне славине и на тај начин ће постати енергетски „рековалесцент“.

„Ми смо земља која је опредељена да иде ка ЕУ. Према томе, ми смо и раније и сада радили на другим интерконекцијама у оквиру пројеката ЕУ. Рачунамо на интерконекцију Ниш – Димитровград, која ће преко Бугарске омогућити повезивања на друге гасоводе, укључујући гасовод преко Турске и гасни терминал у Грчкој луци Алаксандрополис“, објашњава Зорана Михајловић, министарка саобраћаја.

Очигледно је да ће Србија сада ићи прагматичније према ЕУ и енергетским решењима који проистичу из сарадње са Унијом. Сагледавајући актеулену ситуацију, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин каже да је Србији могуће надокнадити неке губитке после обуставе изградње „Јужног тока“. Русија ће свакако узети у обзир интересе Србије, што је већ речено у разговорима руководства две земље. Оцена амбасадора Руске Федерације о „неким“ губицима подразумева да ће Србија у већем обиму морати сама да се сналази за гасну диверсификацију на стратешком плану.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: