РЕФОРМЕ: САМО СЛОГА СРБИНА СПАСАВА

ĐOKOVIĆ I DIVACСрбији су данас потребни храбри да се суоче са тешкоћама и кризом која континуирано траје 25 година. Потребна је „побуна духа“ и отварање унутрашње енергије за промене начина живота и схватање будућности деце и генерација које долазе. Дакле, Србији су потребни хероји и узори рада и вредности. Србија их има, али их не поштује или маргинализује. Таквих хероја има у свим деловома друштва, али су на сцени више лукави и морално превртљиви који се везују за политичке лидере.

Ако премијер Србије и лидер СНС Александар Вучић каже да први долази, а последњи одлази из владе, онда су му потребни управо такви сарадници. Промене не долазе саме од себе. Промене траже најбоље, храбре и одлучне, оне стручне и способне који имају своје мишљење и умеју да делују.

Србији су потреби стручњаци који умеју да повезују вредности и људе, који су по природи алтруисти. Посебна је потреба за показивањем националне одговорности најбогатијих, оних које зовемо тајкуни. Управо они би требали да покажу да су спремни да своје знање и новац уложе у нове генерације, у здравље нације, у егзистенцијални положај сиромашних. Богати би могли да школују хиљаде младих људи и да створе армију оних који би остали у Србији.

Солидарност би могла да потекне и од посланика, министара који би од својих плата и накнада из чланства у управним одморима јавних предузећа или агенција могли да одвоје одређену суму за стипендије и подршку даровитих ученика или спортиста. За многе међу моћним пословним људима или оним богатим у политици узор треба да буде тениски ас Новак Ђоковић или фондација прослављеног кошаркаша Владе Дивца и других. Србији су потребне мецене и дародавци, као што су то некада били Илија Милосављевић Коларац, Лука Ћеловић, Сима Андрејевић Игуманов или у дашање време „Браћа Карић“ и фондације Б92.

Победа вредности у Србији је и отварање врата ка глобалном свету и потреба да се промене разумеју на прави начин. Пут Србије ка ЕУ није у забораву својих величина и вредности које су одражале Србију међу цивилизованим европским народима. Србији је данас потребна одлучна борба против свих облика политчког и културног неукуса, великог расипања и кукавичлука и конформизма у доношењу стратешких одлука. Србија треба да се окрене својим сународницима који су расути свуда по свету и да их прихвати као своју националну и државну енергију, јер „Само Слога Србина Спасава“.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: