ПОСЛЕДИЦЕ УКРАЈИНСКЕ КРИЗЕ: НОВИ „ХЛАДНИ РАТ“

POSLEDICE UKRAJINSKE KRIZEСједињене Америчке Државе уз подршку неких европских влада окупиле су читав стручни тим врхунских политичких стратега, психолога, економиста, војниих експерата са задатком да направе сценарио рушења с власти председника Руске Федерације Владимира Путина пре 2017. године. Циљ је да се на стогодишњицу Октобарске револуције спречи ново кандидовање Путина за председника Русије на тај начин што ће се довести у Москву неки нови Лењин. За ову операцију спрема се велики новац и веома захтевна инфраструитура.

Први ефекат је већ постигнут, а то је прављење штете од преко 130 милијарди евра и прекид економских веза Русије са земљама ЕУ. Урушавањем Украјине умногоме је олакшано НАТО-у да се приближи границама Руске Федерације. План је да се криза настави, уз позив Украјинцима да се војно разрачунају са Русима. Запад паралелно ради на припремама радикалне руске опозиције. Сам председник Путин и његови најближи сарадници већ препознају план „обојене револуције“, односно смишљеног модела за обарање актуелне руске власти, које су до сада давале резултате широм источне Европе. Сада се трага за „инсајдерима“ унутар Путиновог политичког и економског тима, међу либералним интелектуалцима, новинарима, уметницима и синдикалним организацијама. Намера је да се председник Путин представи као господар олигархије која се заснива на јаком утицају тајних служби и тајкуна блиских некадашњем КГБ. По том плану, Путина треба представити као „сиву еминенцију“ тзв. „КГБ мафије”.

САД и ЕУ себе промовишу као заштитнике правде, као „свет слободе и хуманитета“ који устаје против Путинових корупционаша тзв. „другарског капитализма“. У реализацији својих геополитичких планова САД и савезници очекују велику помоћ и од протераних руских тајкуна, као и од свих земаља кандидата за улазак у ЕУ. Политика сарадње и са Западом и са Истоком коју промовише Влада Србије све више смета званичницима у Вашнгтону, Берлину и Бриселу. Буди се и успавана српска опозиција. Лидер СДС и бивши председник Србије Борис Тадић наглашава да после одустајања од „Јужног тока“ треба тражити ревизију енергетског споразума, односно треба инсистирати на томе да Русија надокнади Србији насталу штету. Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић сматра да „на крају остајемо овако понижени због чињенице да су они који су били дужни да се старају о интересима Србије, заправо те интересе погазили, служећи Путину, само зато што су били неспособни да воде једну нормалну политику“.

Влада Србије неће насести на  спољнополитичке провокације којима је протеклих месеци била изложена. Премијер Србије Александар Вучић доследно води политику која Србију води ка Европској унији, с тим да ће и даље задржати пријатељске односе са Руском Федерацијом. По свему судећи, званични Београд је дефинитивно погрешна адреса за тражење сарадника у прљавим политичким играма које треба да помогну у рушењу Владимира Путина са руског трона.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: