СТАРЕ БАЛКАНСКЕ МУКЕ: ЗАГРЕЈАНО БУРЕ БАРУТА

314635_1САД шаљу већи број државних тужилаца који ће истраживати ризике и опасности од радикалног ислама, пре свега деловања ИСИЛ-а који се делом регрутује са Балкана, а делом регрутује за тај регион. Будући да је ИСИЛ наследник Ал Каиде извесне су логистичке структуре и базе исламског радикализма у Босни и Херцеговини, на Косову и у Санџаку. ИСИЛ је постао као и Ал Каида државни непријатељ америчких националних интереса. Балкан је трусно подручје радикалног ислама који се креће од Сирије, Ирака преко Турске, Бугарске, Македоније на Косово и даље према централном делу Европе.

Исламски радикализам је у порасту. ИСИЛ има капитал од око 200 милона долара и око 200 хиљада потенцијалних ратника. У оквиру извештаја аустралијског Института за економију и мир (портал „Бизнис инсајдер“) на мапи света приказане су државе са ризиком тероризма, пре свега исламског. По овој анализи Косово се налази на 54. месту од 162 земље обухваћене истраживањем, а од земаља у окружењу, потенцијална опасност прети Бугарској (60. место), Македонији (75. место), док су остале земље бивше Југославије далеко иза. Србија (без тзв. Републике Косово) се налази на 89. месту, одмах иза БиХ и Црне Горе (86. и 87. место), док се Хрватска, Албанија и Словенија не налазе у првих сто држава.

Косово, БиХ, Бугарска и Македонија су не само транзитне зоне исламског и другог тероризма, већ су и уцртане у мапе исламског калифата ИСИЛ-а. Косово је ризично због постојања исламских радикалних групација од 1997. године, БИХ од 1992. године, као и Македонија. Спрега албанског тероризма увезана је са исламским фактором, тако да пројекција „велике Албаније” у себи носи исламски карактер деловања. ИСИЛ стратегија належе на концепт „велике Албаније” и повезан је са нарко картелима. Преко нарко мафије обрће се велики новац на Балкану и Европи који се ставља на располагање плаћеницима ИСИЛ-а. Управо због тога САД су процениле да је Балкан „буре барута” исламске опасности.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: