ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА: „ЈУЖНИ ТОК“ (НИ)ЈЕ МРТАВ!?

JUŽNI TOKУ сред зиме Русија је отказала пројекат „Јужни ток“. Овај спорни гасовод требало је да крене из града Анапе у Краснодарском крају по дну Црног мора, до Варне у Бугарској. Од Бугарске је требало да преко Србије и Мађарске, води до Аустрије и Италије и тако омогући стабилно снабдевање плавим енергентом. Почетком новембра „Гаспром“ је објавио да је у високом степену приправности за почетак изградње трасе гасовода „Јужни ток“ по дну Црног мора, међутим после посете председника Руске Федерације Владимира Путина Турској, јавност је упозната да је „Јужни ток“ обустављен.

Током посете званичној Анкари председник Руске Федерације Владимир Путин отклонио је сваку дилему. „Узимајући у обзир чињеницу да до сада нисмо добили дозволу из Бугарске, верујемо да у актуелним условима Русија не може да настави са реализацијом овог пројекта. Ако Европа не жели да реализује пројекат ‘Јужни ток’, онда и неће бити реализован“, рекао је Путин.

На тај начин, Балкан, Србија и већи део Европе губе стратешку и вредну инвестицију, а Русија свој геополитички утицај. У свери енергетике Русија се окреће Кини, Турској, Ирану, а ЕУ је сада пред великим искушењем. Србија губи важан пројекат, као и Бугарска или Мађарска што ће утицати на енергетску стабилност и безбедност и економски развој већег дела југоисточне Европе. Руска геополитичка карта на енергетском плану ће битније ослабити на Балкану. По свему судећи, Србија се сада значајније удаљује од Русије, а тешње се енергетски везује за ЕУ, односно за Европску Комисију (ЕК) која ће одређивати гасну стратегију Европе у целини.

Овај потез који је Русији изнуђен од стране ЕК може негативно да се одрази на стабилност власти у Бугарској и Мађарској, али може да доведе и до пада рејтинга Вучићеве владе, без обзира што још увек добро политички балансира између ЕУ и Руске Федерације. Србија се ставља у позицију озбиљног преиспитивања својих дипломатских ставова у спору насталом између великих сила у вези са „украјинском кризом“, али и у дефинисању начина на који ће енергетски зависити од Немачке као „господара“ северног руског гасовода.

Зато је веома значајно да Влада Србије не одустане од своје трасиране политике добрих односа и са Истоком и са Западом. Главни уредник српског издања лита „Русија данас“ Љубинка Милинчић за „Политику“ каже: „Одустајање Русије од Јужног тока ни у ком случају не треба схватити као да Русија напушта Балкан и нема више никаквих интереса у Србији. Уосталом ‘Јужни ток’ није изграђен, а Русија је и те како присутна, што смо у последњој деценији много пута могли да видимо. Овде ради мноштво руских компанија, међу којима је и велика нафтна компанија ‘Гаспром’. Овде је велика база Министарства за ванредне ситуације, а сасвим је сигурно да ће Русија, заједно с нама, решавати проблеме који би могли настати у снабдевању гасом. Србија је ‘колатерална штета’ у овом случају и Русија ће, као солидан партнер, сигурно учинити све да се та штета надокнади или бар минимализује. На крају крајева, овде ускоро почиње да ради и први руски медиј у нашем региону, што управо говори о томе да је Русија и те како заинтересована за Србију. Искрено речено, мислим и да прича о ‘Јужном току’ још није завршена“.

Као што је на пречац донета одлука да се изађе из пројекта, тако изненада могу да се поправе односи ЕУ и Русије, и убрзано крене изградња. Не треба заборавити да су уз руски Гаспром највећи акционари „Јужног тока“ немачки БАСФ, италијанска петрохемијска компанија ЕНИ и енергетски концерн ЕДФ, где је већински акционар Република Француска. Дакле, јасно је да поред свих наведених „играча“ Брисел није довољно моћан да хладним бирократским мастилом запечати судбину „Јужног тока“.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: