СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ: СОЉЕЊЕ СТАРИХ РАНА

SRPSKO-HRVATSKI ODNOSIХрватска државна политика ушла је у зону интересног „захлађења” односа са Србијом. Наравно, сви ти разлози не могу бити сврсисходни. Зато ћемо их посматрати као привидне и као условно оправдане. Привидни разлог захлађења односа је наставак политичког деловања др Војислава Шешеља после пуштања из хашке тамнице, која се несрећно поклопила са предизборним активностима у Хрватској. Условно оправдан разлог је љубомора због јачања Србије на економском плану и утицај појединих приватизованих компанија, попут Ер-Србије која је преузела тржиште и послове хрватског авиопревозника.

Очигледно је да је Хрватска препознала Србију као озбиљног конкурента у непрестаној утакмици лидерског позиционирања на Балкану и сада користи статус чланице ЕУ да је осујети. Љубомора је посебно изражена због организовања великог привредног и политичког самита држава југоисточне Европе са званичницима и инвеститорима из Кине који је заказан за 16. децембар у Београду. Један условно оправдан разлог може се препознати и у хрватском додворавању спољној политици Европске уније. Као узорна „евроунијатска шипарица“ Хрватска се сада противи сарадњи Србије са Руском Федерацијом, поготово што је Београд категорички одбио да уведе санкције Москви. Русија је значајно потисла Хрватску из својих интерсних пројеката, дакле можемо очекивати да ће званични Загреб кочити пут Србије у ЕУ.

Све је ово утицало да Хрватска у Европском парламенту излобира резолуцију која на одређени начин нарушава међународни углед Србије, а повод је пронађен у поновном политичком деловању др Војислава Шешеља. Са друге стране, председник Хашког суда Теодор Мерон каже да не треба много обраћати пажњу на Шешељеву реторику, а премијер Александар Вучић поставља питање: „Да ли треба да осудимо нешто због избора у Хрватској или би можда сви требало да идемо у Хрватску да гласамо против или за Шешеља? Ако је резолуција донета због предстојећих председничких избора у Хрватској, онда могу рећи да је то неодговорно. Европски парламент је изашао у сусрет мржњи и ксенофобији“.
Влада Србије не жели да од лидера СРС, који још увек није правоснажно осуђен, прави мученика нити хероја. Не треба заборавити да је Хрватска постала чланица ЕУ са хипотеком протеривања 250 хиљада Срба и непрестаним скрнављењем српских обележја на својој територији. Србија је изборном вољом трасирала себи пут у Европску унију. Никакво накнадно изјашњавање више није потребно.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: