ИЗ УГЛА АРИСТОКРАТЕ: ОД ЧЕГА БОЛУЈУ ПОЛИТИЧАРИ?

LORD DEJVID OVENНаписано је више озбиљних студија о болесним људима у политици. Позната је књига – студија лорда Дејвида Овена, дипломате и психијатра, под називом „Болесни на власти“, која анализира најзначајније политичаре у 20. веку. Основно запажање лорда Дејвида Овена је да су у време своје владавине кључне личности светске политике патиле од психичких проблема или озбиљних кардиоваскуларних болести или карцинома.

Највише је било лидера који су били екстремно егоцентрични што је узроковало да изгубе нит са реалношћу. Неки су показивали психопатску енергију у кризним ситуацијама, што је неминовно стварало успехе. Недавно објављени документи Националног архива Велике Британије из 1982. године показују да би у случају нуклеарног напада они који преживе најбоље би прошли под управом психопата. „У научним круговима је општеприхваћено да приближно један проценат становништва чине психопате. Добро се носе с кризом, не саосећају с другима, немају морални компас и обично су веома интелигентни. Пре напада, једино решење за ове људе јесте да буду удаљени из друштва; после напада, у тренуцима када су потребне тренутне акције, формалне власти могле би да их регрутују, јер би били веома вредни сарадници”, открива овај британски извор.

Ова сурова истраживања само указују да се свет суочава са озбиљним проблемом индентитета где се судбина нација и светског мира ставља у руке болесних и оних са емпатијом, односно са недостатком рационалних емоција односно самилости. Онда није ни чудо што се државе и народи урушавају и масовно уништавају због природних богатстава са експериментима разних болести на живим људима и ширењу лабораторисјких вируса и зараза. Све то суштински раде моћне компаније за велике профите и владавину појединих држава, али и доминацију психопата и социјално поремећених људи.

Што се тиче Србије здравље политичара је још увек „табу тема” за ширу јавност. Тек када сиђу с власти таблоиди нам открију да су боловали од дијабетеса, високог крвног притиска, астме, карцинома, па чак и да су имали извесне психолошке сметње и аутоимуне болести. Примера ради, каквог је здравственог стања био покојни председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић постало је доступно тек када је завршио у хашкој тамници. Председник Милошевић заправо је био дугогодишњи „шећераш“.

По Дејвиду Овену, покојни председник Слободан Милошевић је био интелигентан политичар који је патио од охолости на власти. Ту црту охолости и ароганције имао је и бивши председник Србије Борис Тадић, као и лидер СРС др Војислав Шешељ, који је у времену вршења власти боловао од астме, високог крвног притиска и дијабетеса. Међу српским политичарима има и зависника од алкохола и наркотика, али највише су зависни од моћне функције коју обављају. Искуства из периода маршала Јосипа Броза Тита показују да су његови сарадници често падали у психичке и здравствене кризе када су били деградирани. Његови сарадници често су ишли на психијатријске третмане да би се „препородили“, а затим би били рехабилитовани од Броза и враћани на политичке функције. Власт је велики опијат, али и изазов за психопате свих облика.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: