СЛУЧАЈ ШЕШЕЉ: ХРВАТСКА ДИЖЕ ПОЛИТИЧКУ ПРАШИНУ

Фото: Новости.рс

Фото: Новости.рс

Пресуда Хaшког трибунала у маратонском процесу др Војислава Шешеља требала би да буде донета до јесени 2015. године. Дотле, лидер СРС бринуће о свом здрављу, али и о начину своје политичке промоције у Србији. Извесно је да лидер СРС неће моћи да се креће изван Србије, али његове реторичке поруке о „великој Србији“ и политика коју је водио до 2003. године опстале су до данас.

Реално гледано, лидер СРС др Војислав Шешељ не може битније да угрози политички курс Вучићеве владе. Оно што је битно, отпор према др Војиславу Шешељу не долази из Србије већ из Хрватске. Председник Хрватске Иво Јосиповић упутио је писмо протеста Председнику Хашког суда Теодору Мерону због пуштања на слободу др Војислава Шешеља. Хрвати припремају разноразне декларације, узбуњују Европски парламент и Савет безбедности УН. Очигледно је да политичарима у Хрватској више смета што је Шешељ ослобођен, него рецимо премијеру Александру Вучићу, који мора да прихвати и ако треба амортизује све анахронизме политике и наступа лидера СРС.

Председник Хашког трибунала амерички судија Теодор Мерон одговорио је председнику хрватске Иви Јосиповићу: „Иако схватам вашу забринутост због привременог пуштања на слободу Војислава Шешеља и могућег утицаја тог догађаја на процес помирења на Балкану, као и улоге Међународног кривичног суда за бившу Југославију у том процесу, увек сам сматрао да политичари, верски и остали локални лидери, унутар својих друштава морају бити ти који ће убрзати тај процес”. Судија Мерон јасно ставља до знања Иви Јосипоивћу да лидер СРС др Војислав Шешељ ипак не може пореметити односе на Балкану, већ је то обавеза политичких олигархија, верских заједница и међусобне сарадње држава. Са друге стране се види да је председник Хрватске Иво Јосиповић у страху од радикалних струја у хрватској, пре свега од ХДЗ, које би могле да сруше садашњу левичарску владу.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: