ПРЕДСЕДАВАЊЕ ОЕБС: ВЕЛИКО ДИПЛОМАТСКО ИСКУШЕЊЕ

OEBSСрбија у јануару 2015. године треба да преузме председавање Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) са недвосмисленим сазнањем да је ова организација под јаким утицајем тајних служби Запада које имају потребу да одржавају санкције према Руској Федерацији продужавајући на тај начин „украјинску кризу“. Власти у Кремљу су оптужиле посматраче ОЕБС-а у Украјини да де-факто подржавају званични Кијев у конфлукту са проруским снагама.

У званичном саопштењу Министарства спољних послова стоји да је званична Москва „забринута начином рада ОЕБС-ове специјалне мисије за надзор у Украјини“. Нова парламентарна већина која је прозападно оријентисана око Арсенија Јацењука и председника Петра Порошенка прати упутства НАТО-а. То је политика која оставља простор за продужење сукоба Украјине и Русије и гомилање трупа НАТО на границе Русије. Као контрамеру Руси изводе летове борбених авиона на различитим коридорима, провоцирајући на тај начин Северноатлантску алијансу. Санкције ЕУ и САД према Руској Федерацији стварају губитке на све стране од преко хиљаду милијарди долара уз непрекидно звецкање оружјем. ЕУ је још увек на граници између благог опоравка после рецесије и дефлације. Економска ситуација у Руској Федерацији је све сложенија и прети рецесија. Москва подсећа посматраче ОЕБС-а да је главни циљ њиховог мандата да допринесу смиривању напетости и успостављању мира и стабилности у Украјини, а не арбитрирање.

Ако све ово увежемо, онда јасно можемо видети да ће током председавања Србије ОЕБС-ом све време бити одржавана висока тензија у односима Руске Федерације и Украјине, те да ће се међусобно неповерење и конфронтације Запада и Русије наставити уз велике политичке и економске штете. Србија је на путу ка ЕУ. Будући да је у сложеној економској кризи Србија успоставља стратешке односе и са ЕУ и са Руском Федерацијом. Све нам то указује да ће се Србија наћи на тешким мукама током првих шест месеци председавања ОЕБС-ом. Влада Србије се труди да води прагматску и реал-политику неопредељујући се ни за једну опцију у конфликту. Ипак, председавање ОЕБС-о може бити изузетно сложена и тешка мисија за Србију, поготово када се зна да је и сама била жртва необјективне мисје ОЕБС-а 1998/1999. године . Да подсетимо, лажни извештај о масакру у Рачку на Косову, злодело америчког генерала Вилијема Вокера у улози шефа Верификационе комисије ОЕБС-а био је окидач за НАТО агресију на Србију марта 1999. године. Евидентно је да ће за Србију председавање ОЕБС-ом почетком 2015. године бити велико дипломатско искушење.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: