ТРЗАВЕ РЕФОРМЕ: У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ЕВРОПСКЕ ПЛАТЕ

muskarac-u-kancelariji-1371574940-4854Премијер Владе Србије Александар Вучић очекује отпор у јавним предузећима, јер су у питању, како је рекао, дугогодишње навике које је тешко мењати. Премијер каже да није сигуран колико ће успети када су у питању реформе у јавним предузећима, али поручује да ће се борити „јаче и жешће да то уради“. Са друге стране, директори моћних јавних предузећа и агенција крију плате, бране се да не знају да је то законом забрањено. Многи наводно немају ни представу да о зарадама морају да обавесте Министарство финансија.

Управа за трезор обелодањује да је укупно 550 државних органа и служби који нису пријавили зараде из августа, а имали су ту обавезу. А највеће плате имају управо руководиоци јавних предузећа и државних агенција. Како медији преносе њихове плате се крећу од две до шест хиљада евра. Недопустиво је да министри у влади и други функционери поред државног посла буду у управним одборима и другим телима која се плаћају. За те додатне функције функционери добијају од 30 до 150 хиљада динара. Дакле, више него многе месечне зараде, и то само за један или два месечна састанка у моћним компанијама.

Ако ММФ тражи од Владе Србије радикалнију политику према јавним предузећима, онда је за очекивати да се мења пракса партијског утицаја на државне фирме и смање енормно високе плате и апанаже чланова управих одбора. Многи су прихватили да буду део владајућег ешалона управо због тих привилегија. Већа је висина плате члана једног моћног управног одбора државне компаније или агенције, него фиксна зарада посланика, министра или премијера Србије. Ако све то увежемо са циљним захтевима владе за смањење плата и пензија, уз сва одрицања и штедњу, онда овакве плате моћних јавних предузећа од којих су многи губиташи представља непристојно расипање државног новца. То исто важи и за примања у Народној банци Србије.

Ако министар привреде Душан Вујовић, поредећи економију са кошарком, каже да Србија има доброг селектора у лику премијера Александра Вучића, али да је паркет на којем се игра уништен и да не постоје правила, то онда може да значи да Србија има доброг политичког вођу, а слабу сарадничку мрежу која би прихватила ризике и одговорности, или да постоји добра воља код премијера за реформе, али да га могу блокирати моћни дирекотри јавних предузећа својим интересима и начином управљања државним капиталом у условима штедње.

Ако је домаћа економија „уништени кошаркашки терен“, онда то говори да је тешко очекивати праву игру без обзира на сав труд и оптимизам премијера Србије. Ако премијер Србије није „сигуран” у победу свог тима пред моћницима у јавним предузећима или у државним компанијама у реструктурирању, онда је влада и сам премијер Вучић у великој невољи, иако често каже када је густо  „ја с стим немам проблем“.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: