БОРДЕЛИЗАЦИЈА СРБИЈЕ: ДРУШТВЕНЕ РЕФОРМЕ ЈЕДИНИ ЛЕК

BORDELIZACIJA SRBIJEКако најлакше сачувати или оборити владу? Опробани рецепт је куповином посланика. Како најлакше задовољити своје потребе за уметношћу? Најлакши начин је изнајмити уметника на пет минута. Може и на дуже, ако сте спремни да се отворите. А да ли је могуће да нас неко загрли за новац, а да се то не зове проституција? На жалост, то још увек не постоји у Србији. Тако нешто је за сада могуће  само у САД. Иако смо наизглед покренули више тема, убеђени смо да нисмо промашили наслов текста. Иза свега наведеног крије се „борделизација Србије“.

Не треба претерано њушкати по далекој прошлости да би доказали да је у готово свим сферама живота присутна „борделизација Србије“. Актери политичке сцене у Војводини тврде да су покрајински властодршци нудили појединим посланицима и до 100 хиљада евра да пређу у њихове редове. Како пише „Блиц“ изгледа да је економска криза погодила и парламент, а вероломства посланика у скупштинама Србије и Војводине сада ипак не прелазе 20 хиљада евра, или се своде на добијање радног места и одустајање од правосудног истраживања пословних мућки.

Организација Удружења грађана „Ствараоци“ средином новембра у простору бившег Еуросалона у центру Београда организовала је перформанс „Рентакултура“. Перформери, махом глумци, били су на услузи посетиоцима који су могли да купе њихове услуге у облику извођења монолога, песме и плеса, и то за 500 динара за пет минута. Иако је смисао овог перформанса био да прикаже до апсурда лошу ситуацију у којој се налазе посленици културе, овај својеврсни покрет отпора из света културе представља само „иглу затурену у великом борделу“.

А шта написати о домаћој естради? Шта рећи о свим тим певачицама, старлетама, ТВ водитељкама, манекенкама што продају своја тела бизнисменима и корумпираним политичарима за цену од 1.000 до 5.000 евра? Како каже поверљиви извор из МУП-а за лист „Курир“: „Великом броју певачица естрада је само покриће за посао којим се заиста баве, а то је продаја тела. Циљ им је да постану што популарније како би им скочила цена код клијената, а према нашим подацима за ноћ могу да зараде и до 3.500 евра. Најчешће у високе кругове улазе преко бизнисмена и других утицајних људи. Они их прво представљају као љубавнице, промовишу у медијима и воде на пословне састанке на којима могу срести нове клијенте. За узврат се од њих очекује да услуже пословног партнера човека који их је „пробио“, да прикупљају информације о неком клијенту, па чак и да га снимају током секса како би га ‘имали у шаци'“.

Опште стање у друштву можемо објаснити са једном једином речи – аномија. У друштвену теорију овај појам је увео француски социолог Емил Диркем да би означио неефикасност друштвених прописа и вредности, то јест стварање друштва у коме влада конфузија у моралној свести појединаца. Аномија се често јавља у временима друштвене транзиције када више не важе раније норме и традиционалне вредности, а нове још нису успостављене, што доводи до пометње коју могу превладати само друштвено одговорни људи спремни на спровођење тешких и коренитих реформи. За потребе овог написа ми смо уместо појма аномија користили ексклузивнији израз „борделизација“, а могли смо употребити и израз „куплеризација“. Сигурно постоји и израз у српском језику који описује овакво друштвено стање, али то препуштамо читаоцима да коментаришу.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: