ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ: ШЕШЕЉ ОПЕТ СТРАНЧАРИ

VOJISLAV ŠEŠELJПовратак лидера СРС др Војислава Шешеља неће имати већу политичку димензију у Србији и региону, пре свега у Републици Српској, нити ће створити битније турбуленције на политичкој сцени Србије, али ће својим прозивкама утицати на нарушавање имиџа некадашњих најближих сарадника који су сада део владајућег система.

Лидер СРС др Војислав Шешељ нема јаку политичку логистику и утицај и тешко да ће моћи брзо да је обнови. Потребно је најмање две године да би СРС консолидовала своје редове за неке наредне парламенарне изборе и евентуални повратак др Војислава Шешеља у политичку орбиту, уколико му то здравље буде дозволило. Несумњиво је да ће поносни четнички војвода и лидер СРС др Војислав Шешљ своју политичку промоцију градити на победи над Хашким трибуналом, пикантеријама из политичке прошлости премијера Александра Вучића и председника Србије Томислава Николића, непрестано провоцирајући балкански регион и међународни фактор да реагује на прокламоване радикалске идеје стварања „велике Србије“.

Политика др Војислава Шешеља у Србији тешко да може да се озбиљније ревитализује без великог ангажовања партијских активиста, јавности и значајних финансијера које треба пронаћи у редоваима српских тајкуна незадовољних „сарадњом“ са актуелном влашћу. Међутим, тешко је проценити како ће се др Војислав Шешељ носити са „другим“ животом после Хашког трибунала где је био 11 година психолошки и ментално трениран да себе брани уХашком трибуналу и у оклностима пуне изолације. Сада се суочава са својим нарушеним здрављем и политичком сценом на којој се појављује као политичар из „прошлости“ са циљем да делује на урушавању власти која има апсолутну већину.

Шешељ ће вероватно покушати да на социјалном егалитаризму добије подршку бирачког тела који тек треба да гради. Други аспект је популаризација потпуне антизападне и антиевропске политике која би могла да одоговара Русији у актуелном украјинском спору са ЕУ, САД и НАТО. Трећи апсект је изношење разног „прљавог веша“ из живота својих некадашњих најближих сарадника који су сада на власти. Лидер СРС др Војислав Шешељ ће покушати да оспорава унутрашњу и спољнополитичку орјентацију садшање владајуће коалиције са темељним ударом на СНС и критике СПС-а која се одвојила од Милошевићеве политичке матрице.

Лидер радикала ће покушати око себе да окупи некадашње припаднике војске и полиције и тајних служби Србије који су доласком на власт ДОС-а 2000. године и касније маргинализовани и развлашћени , као и некадашње добровољце СРС који су ратовали по ратиштима бивше Југославије. Лидер СРС ће обновити рад своје странке у Републици Српској и покушати да успостави партнерство са СДС у Републици Српкој. Првих недеља и месеци лидер СРС др Војислав Шешељ ће поред шокантних јавних презентација и медијских наступа и митинга радити на консолидацији своје партије и прављењу кампање против владе и самог премијера Александра Вучића. Извесно је да ће обрачун др Војислава Шешеља против садашње владе искористити ДС у парламенту Србије и власт ДС и ЛСВ у Војводини где СРС има релативно јак утицај и дала је подршку влади Војводине др Бојана Пајтића.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: