ФЕНОМЕН ШЕШЕЉ: ТАПИЈА НА ПАТРИОТИЗАМ

Miting opozicije pred Ruskim carem.V.Seselj.9.1991.foto:Petar KujundzicПознати српски публициста, сликар и историчар уметности Драгош Калајић је пред крај живота изјавио да ако Запад хоће да нам се освети довољно је само да на слободу пусти др Војислава Шешља да на нама лечи комплексе стечене у „проклетој авлији“. И заиста, сада пророчански делују ове Калајићеве речи. Врли носилац идеје „реваншистичког национализма“ др Војислав Шешељ опет јаше у политичкој кориди.

После 11 година тамновања у хашком казамату др Војислав Шешељ се нарушеног здравља вратио да првенствено одстани своје „политичке канцере“. И оно што је у модерним демократијама сасвим природно, а то је промена политичког уверења, прагматично вођење политике, тзв. реалполитике, из угла водећег српског радикала окарактерисано је као издаја, „окретање ћурака“, кривоклетство. Реваншистички национализам Војислава Шешеља није окренут само против других нација, против западних сила и „владара из сенке“. У трци са временом и опаком болешћу која му мути разум, његов реваншизам је сада усмерен ка „мангупима из сопствених редова“ који су се дрзнули да му пркосе и поведу Србију у правцу који је супротан његовим политичким уверењима.

И у први мах се види да нема времена да чека. Наврат-нанос је похитао да приволи дојучерашње „заблуделе овчице“ које су кренуле за погрешним господарима, не би ли их убедио да се врате под скуте великог политичког гуруа. У низвођењу своје ванпарламентарне политичке партије у квазисекташку организацију др Војислав Шешељ не преза да иде до крајњих граница бесмисла. Повратком из Хага крунисао је своју претензију на „харизматично“ вођство. У ширем кругу својих присталица ексклузивни је носилац политичких истина. Успешно је формирао тоталитарни поглед на свет, по обрасцу „ми патриоте“ и „они издајници“, а са намером да код својих присталица усади убеђење да је групна воља изнад индивидуалне. Основни циљ је стварање прикривене зависности (психолошке, физичке и финансијске) члана странке. Такав члан подражава менталитет који ствара вођа. А вођа врло добро зна да онај ко контролише човеков језик, контролише и његове мисли (на тесну повезаност између манипулацијом језиком и контроле мишљења указао је још Џорџ Орвел у роману „1984.“, прим.аут.).

Велико окупљање „нас-патриота“ против „њих-издајника“ је у току. И једна од најлепших народних пословица „ко се освети, тај се не посвети“, добила је у Шешељевој интерпретацији неразумуну измену „онај ко се не освети, тај се не посвети“. Зар је заиста тако тешко прихватити савет блаженопочившег патријарха српског Господина Павла, а има само две речи – „Будимо људи“!

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: