ЕДИ РАМА У СРБИЈИ: УРАМЉЕНИ ЕТНИЧКИ ПОПУЛИЗАМ

EDI RAMA U PREŠEVUПремијер Србије Александар Вучић је на достојан начин сачекао и организовао међудржавни сусрет са премијером Албaније Еди Рамом који је свесно искористио посету да наметне став о независности Косова, али и да Албанију представи као „Пијемонт” Албанаца на Балкану. Премијер Србије Александар Вучић показао је тактичност и државну смиреност после политичке провокације премијера Албаније што је добило велики одјек у ЕУ. Примера ради, председник Института за међународне организације, са седиштем у Риму, Франко Фратини је искористио „Твит дипломатију“ и на овој друштвеној мрежи похвалио премијера Александра Вучића речима да само снажан лидер може тако да реагује.

Без обзира на домаћинову рекацију албански премијер Еди Рама је у Прешеву одржао безпризорну великоалбанску беседу из које издвајамо: „Албанци на југу Србије имају знатно мање права него што их имају Срби који живе у држави Косово. Ми ћемо подржати решавање проблема у Прешевској долини и нећемо дозволити асимилацију Албанаца на том подручју“. Рамино обраћање Албанцима на југу Србије је класичан пример демагогије и етничког популизма. Прво, нема тзв. „Прешевске долине”, јер је то великоалбански појам, и друго, Албанци на југу Србије као грађани Србије нису асимиловани, за разлику од дела албанског становништва чији су се преци изјашњавали као Срби. Положај Албанаца на југу Србије је истоветан са свим грађанима Србије што се не може рећи за Србе на Косову, који су под сталном тортуром, а слободу кретања да не помињемо. Порука иде даље и може бити у правцу тражења вида културне аутономије, повезивања интереса Албанаца са југа Србије са Косовом и тражења заштите од Приштине и Тиране.

Посета премијера Албаније Србији треба озбиљно да упозори да страни државници у току свог гостовања морају да уваже државну сувереност и национални интегритет, као и поштовање националног поноса. Премијер Вучић је показао државничку одмереност, али и одлучност да сачува понос и достојанство свом народу и држави. Међутим остаје нејасно како је могуће да Еди Рама као премијер Албаније вршља по Србији без пратње владиних представника? После дипломатског инцидента и покушаја понижавања државе Србије око независности Косова премијер Албаније Еди Рама одлази у Прешево где га дочекују са натписом „Добро дошао премијеру“.

Албански премијер Еди Рама се по завршетку посете Србији вратио у Албанију преко Косова, а по преласку административног прелаза Кончуљ застао је како би поздравио групу Албанаца који су носили платно са мапом „велике Албаније“. На тај начин је практично демантовао сопствену причу о великој Албанији као превазиђеном миту и о политичким амбицијама изградње „велике Европе“. У сваком случају, све што је Рама урадио током посете Србији било је намењено перверзном политичком укусу Албанаца на Косову, у Македонији, али и у самој Албанији где у последње време има значајних проблема. Србија је „прогутала“ ово понижење у име пута ка ЕУ и добрих односа на Балкану, али све има своје границе.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: