ДРЖАВНИ ПРАЗНИК: ДАН ПРИМИРЈА У ВЕЛКОМ РАТУ

NATALIJINA RAMONDAПочев од 2012. године Србија 11. новембар празнично обележава Дан примирја у Првом светском рату. Празник је успостављен у знак сећања на тријумфални пут српске восјке од 1914. до 1918. године. И као што то ред налаже сви државни функционери, почев од оних у локалној самоуправи, па све до министра, премијера и председника државе носе на реверима значку која симболизује победу у Великом рату – приказ цвета Наталијина рамонда у комбинацији са мотивима легендарног Ордена албанске споменице.

Цвет Наталијина рамонда је добио име по краљици Наталији Обреновић, а у ботаници је познат и као цвет феникс због својства да чак и као потпуно осушен, уз мало воде, волшебно оживи. Зато овај цвет симболише васкрс Србије која је попут „феникса“ из пепела Великог рата узлетела као држава победница. Наталијина Рамонда је ендемска веома ретка и угрожена врста Западног Балкана, а осим у Србији расте само у Македонији и Грчкој.

Поред Републике Србије, Дан примирја у Првом светском рату, односно завршетак Великог рата, празнично обележавају Уједињено Краљевство, Француска, Белгија и Нови Зеланд. Под именом „Дан сећања“ 11. новембар се обележава у земљама Комонвелта, а под именом Дан ветерана у САД. У Британији се често користи и израз „Дан макова“ као референца на цвет мак који расте у Фландрији где је погинуо највећи број британских војника. Дан примирја у Првом светском рату се у Србији обележава нерадно.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: