(НЕ)МОРАЛНА СТАТИСТИКА: КАКО СЕ ПУМПА БДП?

LOVAC NA NOVACУ последње време руски штампани и електронски медији писали су о томе како је Србија усвојила препоруку ЕУ и у свој привредни раст урачунала допринос нарко-мафије и проституције, а све под мотом да „статистика не мери морал“. Како шаљиво констатује портал „Глас Русије“, сада Србија може захвалити Бриселу што је српски бруто друштвени производ (БДП) порастао за један проценат, и макар на папиру и макар на рачун мафијашког бизниса.


Ову информацију потврдили су и домаћи медији. Наиме, Горан Радисављевић, један од руководилаца у Сектору националних рачуна Републичког завода за статистику за дневник „Политика“ објашњава да би дошли до процене економских ефеката када је реч о производњи и трговини наркотицима, статистичари прво узимају у обзир врсту, затим број зависника, потрошњу наркотика по кориснику, чистоћу наркотика и његову цену и на улазу у земљу и на улици. Наравно, приликом свих ових анализа статистичари користе податке релевантних институција, попут Завода за болести зависности, МУП-а, као и иностране статистичке податке.

„Ову методологију потписују све значајне међународне институције – Европска комисија, Међународни монетарни фонд, Светска банка, Уједињене нације, иза којих стоје све развијене земље у свету. Ми смо прихватили међународни концепт дефиниције производње и у бруто домаћи производ укључујемо све што се том методологијом сматра делом производње без обзира на то да ли потиче из легалних или нелегалних извора“ објашњава за Горан Радисављевић.

У светском нарко бизнису врти се око 320 милијарди долара, односно двоструко више него што износи годишњи буџет Европске уније. Према подацима Интерпола, Европола, али и наше полиције које је прикупио познати новинар-истаживач Марко Лопушина „путеви кокакина од Јужне Америке до Европе су се последњих година, због пооштрене контроле у земљама ЕУ, доста променили. Некад је ова дрога путовала бродовима до обала Шпаније, Француске и Велике Британије, а одатле се дистрибуирала дилерима и наркоманима у земљама Западне Европе. Како су ОУН, САД и ЕУ послове са дрогом прогласили међународним тероризмом и једном од три највеће опасности по цивилизацију, због чега је уведена ригорозна контрола кријумчарења наркотика, колумбијска наркомафија одлучила је да кокаин у Европу убацује преко Балкана, односно преко Србије“.

И када је у питању проституција можемо констатовати да овај „најстарији занат“ цвета у Србији. Нема сумње да се у свету пословне пратње, анимир дама, еротске масаже и других облика релаксација врте велике паре. И ако је заиста тачно да статистику морал не интересује, онда и не треба да нас чуди да су домаћи статистичари пронашли врло исплативу привредну грану, ако то тако може да се назове, за „пумпање“ БДП-а. Уосталом не треба заборавити да кривични закон регулише само посредовање, док се проституција третира као прекршај из области ремећења јавног реда и мира.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: