ПОЛИТИЧКЕ „ЗАБИЈАЧКЕ“: ПРЕКОМПОНОВАЊЕ ВОЈВОЂАНСКЕ ВЛАДЕ

PARLAMENT VOJVODINEВојвођанска политичка сцена улази у нови круг политичке кризе којим ће се наставити формирање привремене коалиције до избора или до слома „војвођанске владе“ изазваним политичким притиском владајућих партија СНС-СПС на републичком нивоу. Постигнут је интересни савез Бојан Пајтић, Ненад Чанак и Иштван Пастор. На тај начин лидер ДС-а Бојан Пајтић остаје у политичкој игри, али са новим распоредом снага утицаја, јер је од свега у међувремену одустао Борис Тадић. Војводина је очигледно поларизована по више принципа. И ДС и ЛСВ иницирају конфронтацију која би касније могла да се интернационализује.

Влада Војводине има 12 чланова. Од 11 покрајинских секретара, ДС сада има осам, ЛСВ два, а СВМ један. ДС, ЛСВ и СДС и без СВМ имају већину. СВМ игра сада двоструку игру. Део је власти на републичком нивоу са СНС и СПС  фигурира као фактор моћи, а ДС и ЛСВ су у парламенту и влади Војводине. Иза ове политичке аритметике стоје интереси појединих лобија крупног капитала и неких заинтересованих међународних фактора. Републичка власт тешко да може да изврши „удар одозго” на „Пајтићеву владу“, па ће очигледно доћи до заоштравања односа власити у Новом Саду где су на градском нивоу СНС и СПС, а на покрајинском ДС и сарадници.

Политчки распоред снага прекомпоноване владе даје веће просторе Чанковој странци, без обзира што ће трпети критике од стране републичке владе и градске власти у Новом Саду. Треба очекивати конфронтацију градске владе у Новом Саду, једног броја општина у Војводини где су на власти СНС и СПС, уз поларизацију политичких односа. Таква политичка математика отвара питање стварања отпора покрајинској влади од стране власти у Новом Саду, која би могла да активира незадовољне грађане да протестују због лошег функионисања покрајинске власти.

Истовремено, могуће је да ће и Пајтићева влада кренути да окупља све оне који су незадовољни радом републичке владе у Београду, уз захтеве за већу економску аутономију Војодине. Мала је вероватноћа да ће се Бојан Пајтић повући с власти у Војводини без политичке и друге конфронтације са републичком коалицијом, уз тражење заштите страних дипломата и ЕУ.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: