МЕДИЈСКИ СПИН: ПОЛИТИЧКИ САВЕТИ ПРЕМИЈЕРА РАМЕ

EDI RAMAСвоје слободно време које има пред званичну посету Београду албански премијер Еди Рама користи да непрекидно провоцира јавно мњење земље домаћина. Најновији савет који стиже из Тиране јесте да би Србија што пре требала да се одрекне Косова и Метохије. Премијер Рама каже за АП: „Што пре Србија формално призна да Косово никад више неће бити њен део, то је боље и по Србију и по регион“, додајући да је Србија на неки начин већ признала Косово, само што то још увек није званично саопштила.

У низу циничних политичких појашњења премијер рама нам открива да је „Велика Албанија српска ноћна мора, а никако албански пројекат, нити у Албанији нити на Косову“. У стилу квазипсихијатра Рама открива страшну српску ноћну мору која се зове „Велике Албаније“. По њему, тако нешто уопште не постоји. „Велика Албанија“ је присутна само у болесној машити параноидих Срба.

Како би било добро да је албански премијер у праву. То би значило да је довољно да послушамо надрилекарски савет умешљеног Едија, па да се пробудимо и схватимо да смо само ружно сањали. Само што Еди, као старији брат несташног дечка са америчким пасошем који пушта провокативне летеће играчке на фудбалским утакмицама неће да призна да и ако се из кошмара пробудимо у јави ће нас сачекати још гори кошмар. Чињеница је да је Албанија у правцу Косова укинула државну границу и да јужну српску покрајину отворено својата као своју „другу државу“. Истоврмено, Албанци лобирају да се БЈР Македонија федерализује, а до великоалбанских испада често долази у Грчкој и Црној Гори.

Политика свих влада Албаније од Енвера Хоџе до Едија Раме је интеграција Албанаца кроз различите етничке, економске и политичке форме. Овај невешти медијски спин албанског премијера оповргавају студије озбиљних политичара, научника и аналитичара са Запада и Истока, који указују на глобалну опасност реализације пројекта „Велике Албаније“.

У свом провидном медијском спину Еди Рама поручује: „Оно што треба да нас уједини је много веће од оног што нас раздваја. Ми желимо ‘велику Европу’, а не ‘велику Албанију’. Ми се за то боримо”. Премијер Албаније тражи од Србије подршку за глобалну политику и стабилан Балкан. Превиђа се чињеница да је Албанија учествовала и помагала у стварању „Републике Косово“ заједно са западним савезницима и да се сада перфидно од Србије тражи да у склопу својих обавеза на путу ка ЕУ формално призна независно Косово.

Појам „велика Европа” не може се изједначити са појмом „уједињена Европа“, а камоли са чињеницом шта тренутно представља данашња Европска унија. Еди Рама својим изјавама додатно поспешује великоалбанску пропаганду која постаје све видиљивија као облик политичке ароганције. Користећи се том стратегијом званична Тирана се све више удаљује од отвореног дијалога са званичним Београдом.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: