ТРИЛАТЕРАЛА У БЕОГРАДУ: ВАЖНИЈЕ ОД ТИТОВЕ САХРАНЕ (2. ДЕО)

SRPSKI TRILATERALNI TROJACСкуп Трилатералне комисије у Београду одржаће се у хотелу „Краун плаза“ од 31.октобра до 2. новембра 2014. године. По многим аналитичарима, овај скуп за простор балканског региона представља значајнији догађај од Титове сахране. Ко су организатори овог скупа? Да ли су у јавности експонирани чланови српске подружнице Трилатерале Јован Ковачић, Тахир Хасановић и Дејан Новаковић признате „светске фаце“ у велом обвијеном свету „владара из сенке“ или су у питању појединци који воле лажно да увеличавају свој значај?

Званични веб портал независног научног и истраживачког удружења „Мост Истог Запад“ (East West Bridge) на чијем се челу налази поменути Јован Ковачић, открива нам да је овај по свему судећи контроверзни новинар председник и члан Извршног комитета Трилатералне комисије и председник Српске групе Трилатералне комисије – бивши међународни дописник, стручњак за комуникације и извештач из ратом захваћених делова света за CNN, ABC, NPR, BBC и друге велике медијске куће. Каријеру ратног репортера завршио је као дописник агенције Ројтерс за бившу Југославију. Са посла извештача прешао је у Канцеларију Високог представника у Босни (ОХР) 1998. године. Међу бројним задацима које је извршио било је и реструктурирање ТВ Републике Српске у јавни медијски сервис.

Ковачић је такође одиграо делотворну улогу у демократском покрету у Србији и Црној Гори. Радио је у канцеларији ОЕБС у Београду на месту саветника за развој медија. Осмислио је и спровео стратегију за преображај државне телевизије РТС у главни јавни медијски сервис. Оснивач је компаније Strategic Partnership Group (SPG). Касније је SPG припојен компанији Global Communications Associates (GCA), која је осмишљена да помогне српским предузећима и политичким субјектима да успоставе боље пословне односе са евроатлантским структурама и обратно. Од 2006. године, Ковачић је консултант Владе Републике Српске и председника Милорада Доидита, а веб портал „Мост Истог Запад“ нам открива да ради и као саветник Владе Србије.

Тахир Хасановић је један од оснивача странке Нова демократија која је касније прерасла у Либералну странку. Обављао је веома важну функцију председника Кадровске комисије странака окупљених у Демократску опозицију Србије (ДОС) у време владе премијера др Зорана Ђинђића. По повлачењу са политичке сцене, Хасановић је на функцији члана Управног одбора неколико српских и страних предузећа, али и поменуте организације „Мост Истог Запад“. Занимљив је податак да поседује диплому познатог курса Dale Carnegie за лидерство и људске односе у Сент Луису и овлашћени је Dale Carnegie инструктор. Председништво EWB недавно је именовало Тахира Хасановића на место Извршног секретара Српске националнге групе Трилатералне комисије.

Трећи члан српског тројца је Дејан Новаковић, генерални секретар Српске националне групе Трилатералне комисије, идеолошки творац и један од оснивача „Мост Истог Запад“. Свој досадашњи радни век, почевши од 1992. године провео је у Министарству унутрашњих послова, на пословима полицијског службеника и руководиоца различитих полицијских служби. Ивица Дачић га је 2011. године ванредно унапредио за члана свога кабинета у звање главног полицијског саветника. Прави напредак у каријери доживљава формирањем актуелне Владе Републике Србије, када је 6. децембра 2012. године именован за државног секретара у Министарству енергетике.

Иначе, „Википедија“ представља Трилатералну комисију као приватну организацију, установљену да гаји блиске односе између Америке, Европе и Јапана. Основана је на иницијативу Дејвида Рокфелера, а на идеју Збигњева Бжежинског. На самом почетку рада комисије, 1973. године је објављена сврха ове комисије: „Блиска трилатерална сарадња у циљу очувања мира, управљања светском економијом, подстицања економске реконструкције и ублажавања светског сиромаштва, што ће повећати шансе за глатку и мирну еволуцију глоболног система“. Појављује се као честа тема у различитим формама „теорија завере“ коју обрађују многобројни аутори.

Нема сумње да највећи страх атлантских структура изазива јачање Русије, и њен потенцијални повратак на Балкан преко Србије, историјског и природног савезника. Геостратешки посматрано, званични Београд је последњих месеци нека врста дипломатског бојног поља где се сучељавају светске силе. Да се све догађа „у рукавицама“ потврђује нам и податак да су поменути организатори београдског скупа Трилатерале и чланови енглеске масонске струје у Србији.

Предраг Прокопљевић
Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: