САСТАНАК ТРИЛАТЕРАЛЕ: ВАЖНИЈЕ ОД ТИТОВЕ САХРАНЕ (1.део)

marionetteБеоград ће неколико пута ове године бити епицентар, европских, па и светских политичких збивања. После веома значајног присуства на београдској војној паради председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина, одржан је и неформални састанак министара спољних послова и финансија земаља Западног Балкана. Други скуп који присталице „теорија завере“ с нестрпљењем очекују, препознајући га као окупљање главешина, важнијим од оног на сахрани Јосипа Броза Тита, јесте тродневни састанак Европске групе Трилатералне комисије који је заказан за 31. октобар.


На састанку у Београду западнобалкански министри разматрали су заједничке програме значајне за регион, а све у циљу подстицања привредног раста и привлачења страног капитала. Састанак су пратили представници Европске уније. Били су ту потпредседник Европске комисије и комесар за економска и монетарна питања Јирки Катаинен, комесар за проширење и суседство ЕУ Штефан Филе, специјални изасланик италијанског председавања ЕУ Андреа Орикио и генерални секретар Регионалног савета за сарадњу Горан Свилановић.

Да би истакао значај Европске уније за даљи развој овог региона Штефан Филе је напоменуо да су се земље Западног Балкана обавезале да ће од следећег јануара сваке године подносити националне реформске програме, што ће представљати својеврстан сигнал заинтересованим инвеститорима. „Подржаћемо паметну политику. Бољу саобраћајну и енергетску повезаност помоћи ћемо са милијарду евра бесповратних зајмова из претприступних фондова и са десет милијарди евра зајмова из међународних финансијских институција“, каже Филе.

Међутим, није Европска Унија једина јака фигура на светској шаховској табли „владара из сенке“. Са намером да се ојачају капацитети за доношење економских политика за Западни Балкан на састанак Трилатерале у Београд долазе значајни играчи из више утицајних светских центара. По овом питању у медијима се најчешће оглашава Јован Ковачић, који поручује да ће на београдском скупу бити присутни врло паметни, способни, утицајни и богати људи, што Србији пружа одличну прилику да себе представи у најбољем светлу.

Пре више од 40 година формирана је Трилатерална комисија коју називају и „Светском владом“ моћних и утуцајних који промишљају и одлучују о битним процесима савременог света. Пут Србије у ово виско светско друштво воде преко енглеске масонске струје у Србији и лобистичке организације „Мост Истог Запад“ (East West Bridge) Јован Ковачић, Дејан Новаковић и Тахир Хасановић, који су као слободни зидари постали део европске и светске моћи Трилатералне комисије, која у Европи броји 175 чланова. Поменути српски тројац постао је део Трилатерале за Европу на пленарној седници ове Комисије која је од 14. до 17. марта 2013. године одржана у Берлину.

Тада је пала одлука да се у јесен 2014. године одржи састанак Трилатералне комисије за Европу у Београду. На састанак европске групе Трилатералне комисије су позвани познати европски политичари, лидери из региона, познати светски банкари, као и врх српске државе на челу са премијером Александром Вучићем и актуелним министрима у његовој влади. Као и увек до сада, скуп који се одржава у хотелу „Краун Плаза“ биће покривен јаким мерама обезбеђења, а већи део састанка одржаће се из затворених врата. Треба подсетити да је поменути  хотел „Краун Плаза“ део ланца америчких хотела чији је сувласник бизнисмен Мирослав Мишковић.

На овом скупу, који несумљиво представља део друштвене езотерије, у статусу посматрача или придруженог члана претпоставља се да ће бити и актуелни министар иностраних послова Србије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић. Ова могућност је још најављена у јесен 2013. године, а основну сметњу да Дачић приступи пуномправном чланству ове моћне Комисије је његова тренутна политичка функција. Наиме, чланови Трилатерале могу да буду само личности које више не обављају јавну или државничку улогу.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: