ВРЕМЕ МЕШЕТАРА: КО БЛОКИРА ФУНКЦИОНИСАЊЕ ДРЖАВЕ?

ŠTRAJKБлокада државних институцијa, пре свега, судова због обуставе рада адвоката, као и протест и „шрајк” појединих синдиката полиције и других сегмената важних државних система, представља директан атак на функционисање правне државе, што даје легитимитет безакоњу и одлаже уставно функционисање власти у Србији. Свако види своје разлоге да на основу донетих нових закона и мера Владе Србије пронађе своје разлоге за блокаду институција. Овакви облици притисака на владу и грађане покрећу питање функционалности државних институција као сервиса грађана.

Притисак полицијских синдиката да реализују своје циљеве на начин који ремети безбедност грађана Србије, уз  уцене, ствара унутрашњу напетост која у одређеном часу може да представља „окидач“ за шире грађанске протесте. Грађани који сатима чекају у редовима за личну карту, пасош, возачку дозволу, налазе се у трпном стању, иако они као порески обвезници плаћају и сервисирају рад полиције. Ако се тако настави, врло лако може да се догоди да по сличном методу исту методологију примене нека јавна предузећа од виталног значаја, што може државу да уведе у облике ванредног стања.

Влада каже да у државној каси нема новца за захтеве разних синдиката, што не значи да нису нужни преговори са државом како би се избегле уцене и шира опструкција. Шире посматрано, коме одговарају овакви негативни процеси у Србији? Пре свега, они су у функцији коруптивних структура друштва ради јачања безакоња и институционалне самовоље појединих државних органа. Дужина и време трајања блокаде државе ствара осећај неповерења грађана у институције и отвара простор за превратничке облике политике, уз могуће захтеве за смену министара, па можда чак и „пада владе“. Када један ресор државе, као што је то МУП отказује послушност ресорном министру и влади, лачано се активирају други облици притисака, где на површину испливавају прикривени политички мотиви и интереси тајкуна који покушавају да владају из „сенке“. Политички мешетари овакве ситуације кристе за личну промоцију, а у истом правцу делују и моћни лобији који по правилу обилато примају новчане награде за своје деловање.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: