ПОЛИТИЧКИ ПЕРИСКОП: ОСЛАБЉЕНА ОПОЗИЦИОНА ДЕСНИЦА

DR VOJISLAV KOŠTUNICA I TOMISLAV NIKOLIĆПолитичка десница у Србији није класично дефинисана као идеолошка групација, него као збир политичких партија које заступају националну политику која је између критике и подршке Евопској унији (ЕУ) и економског модела ближег неолибералним или државно-капиталистичким моделима. Десница у Србији влада, али у модификованим облицима политике. Чини је Српска напредна странка предвођена њеним оснивачима актуелним председником странке премијером Александром Вучићем и бившим председником странке председником Србије Томиславом Николићем.

Политичка десница на власти је блиска оријентацији уласка Србије у ЕУ, тешњих веза са Руском Федерацијом и радикалним моделима приватизације. За сада нема јасан национални програм, већ само државни програм који води ка ЕУ. СНС чини већинску власт и она је реално орочена до наредних избора 2018. године. Њен програм за сада подржава ЕУ централа у Бриселу и званични Берлин, али и званична Москва.

У опозиционим редовима, политичка десница оличена је у Демократској странци Србије некадашњег лидера др Војислава Коштунице. Избором др Санде Рашковић Ивић, као лидера странке и Андреје Младановића, као председника Извшног одбора, односно партијске владе, одређује пут умерене критике владајуће СНС и одређене кохабитације са СНС и Социјалистичке партије Србије (СПС) на нивоу Београда и власти у Војводини.

Истини за вољу, поражена је делом политика руководства ДСС око бившег потпредседника странке и бившег министра полиције Драгана Јочића, Милоша Алигрудића, Слободана Самарџића и других који су тражили задовољење својих интереса у вођењу странке. Вероватно то је и мотивисало др Војислав Коштуницу да напусти редове ДСС-а. Политика ДСС предвођена др Сандом Рашковић Ивић биће повратак на изборне програмске основе ДСС уз политичку прагматику и тражење подршке сродних партија из „народног блока“ европских и „руских“ партија. Ипак, ДСС неће бити „тврда“, већ „,мека“ опозиција СНС.

Из ДСС  се издвојио бизнисмен Ненад Поповић који покушава да створи своју партију, која треба да окупи један број отпадника те партије, али и незадовољних чланова других партија, повезујући их са делом бизнисмена из Србије и Руске Федерације. Српска народна партија тежиће теснијим везама са СДС у Републици Српској и можда повезивању са остацима СРС. Политичка десница у Србији увек је тежила теснијим везама са Синодом Српске православне цркве, клубом „Слободан Јовановић“, делом економске и политичке дијаспоре и емиграције и деловима војске и полиције.

Српска политичка десница кроз опозиционе партије активираће и питање организованијих веза са организацијом „Двери“ и „Образ“ које су формиране по препоруци појединих владика и присталица безбедоносних структура у Србији.

„Нова“ странка ДСС водиће битку са политичким „отпадницима“ из странке који ће, вероватно, формирати нову странку. Опозициона десница збирно тешко да може да пређе обједињена заједно пет одсто на изборима, а парцијално нема снаге да пређе изборни цензус за нови парламент без радикалнијег програма и политике. Политичка десница до сада била је доста оптерећена фолклорним националним осећањима и великом дозом умешаности структура безбедности у њеном функционисању, од чега, узгред буди речено, нису биле имуне ни лево оријентисане партије.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: