БАЛКАНСКЕ ИГРЕ: KO JE МИЉЕНИК АТЛАНТИСТИМА?

Hillary Rodham Clinton, Edi RamaАктуелни напори немачке канцеларке Ангеле Мерке да укључи Србију у економску хармонизацију балканског региона и да појача везе економских интеграција са земљама Европске Уније требало би да се операционализују 10. новембра доласком у Београд албанског премијера Едија Раме. На свом путу евроинтеграција и Србија и Албанија су дужне да поштују иницијативу званичног Берлина и Брисела. Европска унија недвосмислено поручује да није Западни Балкан ставила на споредни колосек интересовања.

Због тога Запад жели да овај европски регион види у међусобној сарадњи, а то је могуће само уколико се изграђује правна држава, позитивна пословна клима, уређена инфраструктура и партнерски међудржавни односи.

Иза успостављања економске сарадње између Србије и Албаније, које треба да служе као добар пример да „запаљиви Балкан“ може економски да напредује стоје прикривене намере, пре свега САД и Европске уније да смање утицај Русије на Балкану. Будући да премијер Александар Вучић у свим билатералним сусретима са представницима земаља ЕУ, па и у разговору са председником Руске Федерације Владимиром Путином потенцира опредељење Владе Србије да иде путем евроинтеграција, изгледа као сасвим логичан след политичких корака да премијер Албаније допутује у Београд.

„Очекујем да добро схватимо колико је битна политичка стабилност за цео регион, колико је страшно важно да сачувамо мир и сваку врсту стабилности, да било какава искра нестабилности може да уништи будућност целог региона. И то морамо сви добро да разумемо“, рекао је својевремено Вучић.

Успостављањем билатералних односа наше државе са Албанијом не треба сметнути са ума да је званична Тирана на неки начин миљеник Запада, посебно САД, зато што је спремно прихватила све безбедносне иницијативе и предлоге. Албанија је прва земља Југоисточне Европе која је учествовала у Северноатлантском савету за сарадњу (НАЦЦ). Такође, Албанија је постала члан НАТО-а 2009. године. Прихватила је учешће у неколико међународних мировних мисија, а не треба заборавити да је учествовала у саставу НАТО-а у Авганистану. Са друге стране, Србија јесте у Програму „Партнерство за мир“, али због све отвореније сарадње са Руском Федерацијом, и одбијањем да јој уведе санкције, све више „љути“ евроатлантисте.

Истини за вољу, српски и албански односи и даље су неусаглашени, а недавна „порука“ албанских екстремиста на платну које се вијорило над Партизановим стадионом јасно указује да је политичка реалност у супротности са могућим развојем било каквог ефикасног партнерства. Уосталом, на то непрестано указује и премијер Албаније Еди Рама који не осећа трунку одговорности за инцидент који се догодио у Београду.

Једина тема око које идућег месеца евентуално могу да се сагласе премијери Србије и Албаније јесте посматрање региона као заједничког тржишта, док ће при свему томе јужна српска покрајина представљати „камен спотицања“ за успостављање било какве сарадње. Чак и ако оба премијера на конференцији за медије славодобитно кажу да су разговори протекли у коректној атмосфери и да су постигнути парцијални договори, велико је питање да ли ће се они реализовати у догледно време, што може да буде добар изговор Западу да спочита Србији како не испуњава потребне услове које ЕУ пред њу поставља.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: