ЕКОНОМСКЕ РЕФОРМЕ: ГРАЂАНИ ДА „СТИСНУ ЗУБЕ“

ALEKSANDAR VUČIĆПредседник Владе Србије Александар Вучић замолио је грађане за стрпљење, да „стисну зубе“ наредне две године и издрже тешке мере како би се сами уверили у исправност владине политике. Објективно посматрано, временски период који од грађана тражи актуелни премијер није предуг у односу на деценије потрошеног времена које је иза нас, а које је било препуно обећања бивших власти како нас бољи живот чека ту негде „иза ћошка“. Премијер Вучић у једном тону молбе упућене грађанима каже: „Само две године. Некада су људи тражили по 10 година, некима није било довољно ни 12 година да покажу да било шта знају осим да опљачкају земљу, а ја само молим за две године стрпљења, не више, и да онда грађани могу да оцене да ли је Србија на добром путу или не“.

Излечење српске економије у условима глобалне нестабилности у Европи може бити уравнотежено само путем „шок терпије“, подршке Међународног монетарног фонда (ММФ), већих страних инвестиција и масовне приватизације капиталиних ресурса у Србији. Две године је можда довољно за одређивање економске „магистрале”, али није довљно за сређивање хаотичног финансијског и економског тржишта у Србији.

Премијер Вучић коме не недостаје оптимизма шаље сигнале за већу економску, политичку и грађанску одговорност и солидарност: „Потребно нам је да излечимо и оздравимо јавне финансије и да излечимо државу. Зато нам је потребно да радимо неупоредиво вредније и да стиснемо зубе и кажемо ‘нема проблема и за себе и за своју државу и за нашу децу’. Радићемо најбоље, најдисциплинованије и најодговорније што можемо“.

Грађанска мобилизација је могућа ако она крене од државног врха, јавних предузећа и агенција, банака, приватних компанија и малих предузетника уз поштовање рада, пореског патриотизма и контролисања „сиве економије” и државне корупције. По премијеру Вучићу јавна предузећа биће приморана да издвајају више новца за државни буџет, односно 70 одсто профита.

Управо у прерасподели профита у јавним компанијама крије се формула да ли ће премијер Вучић имати две године подршке. Ако предузетничка иницијатива, државна солидарност и домаћинско раполагање буџетским новцем буде део свакодневне праксе могуће је јавне финансије „дисциплиновати” и направити први од неколико потребних корака који воде у оздрављење националне економије. Међутим, не треба изгубити из вида да ће Србији бити потребно више година, најмање пет за уравнотежену економску политику.

Банке у Србији не смеју да буду лихвари и зеленаши као што су биле до сада, већ подршка држави и привреди. Савез политичких и финансијских „елита” уз одговрну политику може донети прве резултате за две године уз смањење куповне моћи грађана и додатни пораст сиромаштва у Србији. Поставља се питање да ли политичке партије на власти имају снагу да прво оне поднесу терет оштрих мера, и друго како ће влада каналисати излив социјалног нерасположења грађана у наредном периоду. Вучићева „молба” грађанима прво треба да буде уважена прво од стране владајућих партија како би се јасно видело у ком правцу иде владајућа олигархија.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: