НА ВОЈНОЈ ПАРАДИ: ПУТИН МЕЂУ СВОЈИМА

Vladimir Putin Attends Military Academy ReceptionДолазак председника Владимира Владимировича Путина у Србију нема само званични карактер. Његов долазак има и посебну свечану ноту, јер ће присуствовати војној паради поводом седам деценија од ослобођења српске престонице од фашистичког окупатора. Веровали или не, али долазак председника Путина можемо окарактерисати и као долазак у земљу прадедова. Српско-руски магазин „Наше слово“ својевремено је објавио исповест кустоскиње Музеја Српске православне цркве у Темишвару Олге Путин, која истражујући корене свога презимена открива да су се Путини одселили с Космета за време Велике сеобе Срба 1690. године.

Једна њихова грана покушала је преко карпатских гудура да стигне до Русије. Била је то права голгота по највећој хладноћи, јер су кренули на пут у касну јесен, уз велику неизвесност да ли ће савладати све замке сурових Карпата. Олга Путин открива да се њен деда за време Првог светског рата прикључио Србима у Русији. Из Потиске, Поморишке и Подунавске војне границе у Русију се преселило око 25 хиљада Срба који су тамо основали своја нова насеља са завичајним именима. Поред тога, занимљив је податак да је најбољи друг великог српског просветитеља Доситеја Обрадовића у родном Чакову био Никола Ника Путин.

Иако нема додирних тачака са Путином, ипак ћемо споменути и један топоним. Реч је, наиме, о сремском селу Путинци. Преци Путинчана су пре христовог рођења из Мале Азије кренули са осталим Словенима у потрагу за погодним тереном за живот. Седам векова су се одмарали на пространствима око карпатских планина, а затим су се у VII веку после Христа населили на подручје где и данас живе. Сталне сеобе су их коначно довеле на југ Војводине у срце Срма. Први помени српског насеља потичу још из XIV века. Име је добило по путницима који се населише поред пута.

Недавно је с поносом и великом захвалношћу, Карић Фондација доделила награду председнику Руске Федерације, великом државнику и великом пријатељу Србије Владимиру Владимировичу Путину за хуманост, јачање демократије, мира, сарадње и пријатељства међу народима. Почетком ове године председник Србије Томислав Николић је председника Путина одликовао Орденом Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Русије. Председник Путин је први државник коме је додељен овај орден првог степена. Церемонија уручивања одликовања ће бити уприличена 16. октобра, током његове посете Београду.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: