ИЗБОРНА ГРОЗНИЦА: KO СВЕ МЕША БОСАНСКИ ЛОНАЦ?

IZBORIБосна и Херцеговина и у њој Репубика Српска су по Дејтонском споразуму од 1995. године, па све до данас под међународним протекторатом, односно под окриљем Европе и НАТО. Сви досадашњи парламентарни избори у БиХ и РС одржавали су намеру, с једне стране унитарне БиХ, а са друге стране аутономије ентитета, пре свега РС. Дејтонски споразум се у пракси за протеклих 19 година радикално изменио. Са становишта међународне политике дошло је до реалполитичког, али и интересног одступања од потписаног Дејтонског споразума. Ентитети су све мање аутономни и политичке олигархије су са све мање аутроиртета. У исто време расте потреба јачања личног политичког и олигархијског утицаја.

Западне дипломатије нису задовољне стањем у БиХ и зато је непрестано присутан притисак на власти у Сарајеву и Бањалуци. Након уласка у ЕУ и НАТО Хрватска види своју прилику да интегрише део БиХ, односно „Херцег Босну“, као свој примарни геополитички интерес. Бошњачка страна се отвара према Турској и исламским државама, али и САД са циљем стварања унитарне БиХ. Република Српска тежи већим интеграцијама, пре свега економским, са Србијом, али и са Руском Федерацијом. Тако су створене интересне зоне утицаја, а сама БиХ је на ивици банкротства и рецесије са могућим међуетничким конфликтима.

Република Српка излази на изборе. Западне дипломатије, пре свега САД, теже изборној одлуци која се базира на економији, док у ентитетима и даље доминирају политички аларми партија које желе да остану на власти. Милорад Додик је очигледно једна врста „сметње” за западне дипломате. Препознат је као политичка сметња, прво због дугог о(п)станка на власти у РС, друго због сталног инсистирања за референдумом о независности РС и треће због тесних веза које одржава са Руском Федерацијом. Западни политичари, пре свега дипломата САД Николас Хил води одређену „кампању” против Додика изазивајући унутрашње сукобе у РС.

Гледано глобално, Република Српска тешко може да се избори за статус који данас има Косово. То исто важи и за геополитичке намере које покушавају да спроведу Хрвати у БиХ. Свако премештање или одступање од дејтонске формулације води ка сукобима. То међународни фактор неће дозволити. Под притиском Запада у пакету ће бити како олигархије у БиХ, тако и Хрватска и Србија као потписнице Дејтонског споразума. Добро политичко решење за РС је равнотежа власти и подела власти две највеће политичке групације са циљем опстанка, а онда и развоја РС. Унутрашњи сукоби у РС су само могући повод да међународни протектори суспендују или преуреде изборну вољу грађана Републике Српске.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: