НА ПУТУ У ЕУ: СРБИЈА У КРПАМА И РИТАМА

BUVLJAK NA ULICIАко отворимо питање Србије и њеног пута ка ЕУ до 2020. године кључна су четири проблема. Први проблем је дубинско осиромашење у Србији. Други проблем је системска корупција на свим нивоима. Трећи национални проблем и велика мука државе је незапосленост. Четврти, и најтежи проблем је „бела куга” или демографско одумирање Србије. Ако би грађанин који редовно плаћа порез морао да одговори колико особа издржава, тај би одговор био скоро катастрофалан.

Да би стабилизовала стање у Србији, влада Александра Вучића све време избегава банкрот и негативну оцену од стране ММФ-а без чијег извештаја нема напретка на путу у ЕУ. Да би се економска ситуација колико толико санирала Србија је на тешким мукама додатног сирмашења грађана у виду смањења пензија и плата, као и нужних пореских реформи. Подаци говоре да данас у Србији скоро 400.000 запослених прима минималац као што је и око 50 до 60 одсто пензионера са пензијама до 25.000 динара. Ако се све то повеже са скоро милионском армијом незапослених може се закључити да ће у наредне две, три године стопа сиромаштва бити још израженија.

Док расте стопа сиромаштва прогресивно расте и стопа „сиве економије“, али и корупције, што ће све утицати на пад наталитета у наредној деценији. Чак и када би испунила већину услова за пријем у ЕУ, Србија ће се тешко изборити са сиромаштвом и корупцијом до 2020 године. Садашњој Влади Србије је приоритет ЕУ, али оно што је значајније од евроинтеграција јесте стабилност нације, односно смањење сиромаштва, борба против корупције, плански рад на смањењу незапослености и, наравно, повећање наталитета. Ако се стане на пут свим овим друштвеним пошастима, аутоматски ће се смањити и нуспродукти као што су шверц, криминал и сви облици насиља и друштвене несигурности.

У готово свим градовима у Србији грађани су на тргове и улице изнели половну робу на продају. У понуди је све, од намештаја, покућства, до личне гардеробе и обуће. Импровизоване бувље пијаце доминантан су облик снабдевања за већину осиромашених грађана. Србија на „картону” биће блокирана за чланство у ЕУ док не реши или не ублажи стопу сиромаштва, „сиву економију“ и корупцију. Уосталом, и Европска унија се данас суочава са својим сиромаштвом, односно са државама које су постале њене пуноправне чланице, попут Бугарске, Румуније, Хрватске, које се и саме налазе у критичној зони беспарице најширег слоја својих грађана.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: