ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦИЈА: ШТА СЕ ДОГОДИЛО 6.ОКТОБРА?

LIDERI DOSaПетооктобарске промене или како учесници тог политичког хепенинга воле да кажу „Петооктобарска револуција“ грађанима Србије донела је мање него што се то од ње очекивало. Сутрадан, 6. октобра 2000. године, нова власт се понашала као и после сваког другог изборног циклуса. Шта се догодило тог 6. октобра? Одговор је – ништа битно, осим необузданог јуриша на фотеље бивше Милошевићеве власти, уз нову неолибералну игру контролисану од стране западних амбасадора у Србији. Грађани су од Демократске опозиције Србије (ДОС) очекивали промену система и живота, а добили су неку врсту „политичке козметике“ која ће их скупо коштати, додатно задужити и осиромашити.

Грађани Србије су видели да су псеудореволуционари или „досманлије“, како их је тада звао др Војислав Шешељ, појели и остатак националног капитала и продали опште интересе грађана, сламајући наду и веру у праве грађанске промене. Истини на вољу, Демократска опозиција Србије никада није донела праве демократске промене. Демократска странка је рабила „грађанску причу“, а Демократска странка Србије „национални мит“. Тако смо дошли до нове политичке поставке састављене од припадника Српске радикалне странке, који су основали Српску напредну странку, а која данас суверено влада потпомогнута рециклираним припадницима Социјалистичке партије Србије, који су се јавно дистанцирали од политке Слободана Милошевића.

У праву је Небојша Малић, аналитичар познатог америчког сајта „Антивор“ када за месечник „Геополитика“ каже да је за Запад Србија Троја овог доба, која је пала на превару, помоћу дрвеног коња званог „обојена револуција“. Историја, та стара учитељица живота нам по ко зна који пут показује да готово по неписаном правилу „деца револуције поједу сама себе“. У циљу остваривања ситних интереса петооктобарски револуционари су се потрошили у завади и бескомпромисним борбама.

На политичкој сцени данас су остали само фрагменти партија које предводе лидери петооктобарских промена. То значи да није било праве стратегије како да се води држава, већ се политика водила по принципу „сјаши Курта да узјаше Мурта“. „Петооктобарцима“ у актуелној власти уопште није важно да ли ће сећање на лажне „демократске промене“ избледети. Своју камелеонску политичку природу они су данас прилагодили реформској политици Српске напредне стренке, коју нису били кадри сами да спроведу.

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: