КО УПРАВЉА СВЕТСКИМ СИЛАМА: ПЛАНЕТАРНА И КОНТИНЕНТАЛНА КОНТРОЛА

US President Barack Obama (R) listens toЗападни медији упорно покушавају да дефинишу власт у Русији на реалцији неприкосновеног ауторитета Владимра Путина и његових блиских сарадника који су део тзв. „КГБ братства“. По њима, политику Кремља воде „јастребови“, док су „глубови“ економска олигархија која нема снаге да изведе потебне реформе. Руски политички аналитичар Јевгениј Минченко сматра да су кључни политички играчи из сенке у ствари блиски Путинови дугогодишњи пријатељи и колеге. Са друге стране предсендик САД Барак Обама има у својој политичкој структури и „јастебове “ и „голубове“. Обамини „јастреби “ су блиски управљачком борду ЦИА и НСА. У најужем језгру су и структуре моћних компанија, пре свега индустрије оружија, финансијски лоби, фармацеутска индустрија и компаније за гас и нафту. 

Аналитичари тврде да су Путинови олигарси подржали политику према Украјини, јер су како се каже постали богати захваљујући пословним уговорима са државом, а данас су се нашли под ударом санкција Запада. Ту се отвара питање могућности побуне олигарха против Путина и на ту карту играју НАТО планери. Анализе показују да нешто умеренију политику заступа премијер Медведев као прагматски економиста и некадашњи председник Русије. Зато Западни планери више играју на карту Медведева, који је још увек у матрици тврде политике Владимира Путина.

Ако САД и део ЕУ третира Путина као ауторитарног и конзервативног политичара који држи све под контролом уз подршку блиских сарадника из „КГБ братства” и олигарха, онда насупрот томе треба видети ко води Обамину политику у Белој кући. Предсендик САД Барак Обама има у својој политичкој структури и „јастебове “ и „голубове“. Обамини „јастреби “ су блиски управљачком борду ЦИА и НСА. У најужем језгру су и структуре моћних компанија, пре свега индустрије оружија, финансијски лоби, фармацеутска индустрија и компаније за гас и нафту.

Поред тога, Обама не води сам политику САД већ је „умрежен” са моћницима и „владарима из сенке” високопозиционираним у масонском братству, члановима Трилатерале и групе Билдерберг. Обама има и своје „јастребове“ у америчкој војсци која егзистира на ратовима и војним интервенциајма САД по свету. Амерички историчар Питер Орзеховски, који се више од 35 година бави конфликтима, напомиње да су за више од 200 година САД имале и водиле 220 ратова, војних интервенција и ЦИА операција против других држава.

САД и данас има улогу „светског полицајца“, док Руска Федерација помаже своје сународнике у Украјини и труди се да одржи геостратешку позицију у свом окружењу. Конгрес и Сенат су контролни инструменти власти у САД заједно са Врховним судом, али ипак америчка политика се води из „овалног кабинета” уз моћ разних лобија и центара моћи. Да ли треба подсећати да је бивши председник САД Џорџ Буш старији претходно био шеф ЦИА и да су моћне компаније водиле део државне политике САД у време власти његовог сина Џорџа Буша млађег где је породица Буш имала профите од војних акција САД у Ираку, Авганистану и другим кризним подручјима у свету.

Дакле, нема битнијих разлика у третирању државне и олигархијске моћи између САД и Русије. Непрестано је актуелно само питање међународног престижа на геополитичкој „шаховској табли“. Демократија са државним и националним, а пре свега олигархијским интересима делује као параван и вид инструметализоване иституционалне савести. САД делују планетарно, док Русија своју политику усмерава превасходно на евро-азијски простор, односоно делује континентално.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: