ГЛАВОБОЉА ВЛАСТИ: РЕФОРМЕ ОБАРАЈУ ПОЛИТИЧКИ РЕЈТИНГ

PAD REJTINGAИзвестан пад рејтинга СНС и премијера Александра Вучића могуће је очекивти за неколико месеци тачније, почетком идуће године, али се тај проценат неће смањити за више од пет одсто током зиме и можда наредих пет до десет одсто до пролећа 2015. године. Директор „Ипсос стратеџик маркетинга“ Срђан Богосављевић каже да српска влада има довољно политичког искуства да би кретала у овако болне резове, а да није очекивала известан пад рејтинга. Дакле, пад рејтинга владе због тешких мера је известан, али не и радикалан.

Шта све може објективно да утиче на пад рејтинга Владе Србије? Колико ће грађани бити задовољни радом Владе Србије зависи од озбиљности државних органа, пре свега, пореске службе, финансијских и разних парадржавних институција као што је Инфостан које би уместо што подстичу грађане на гнев својим наметима, требале да буду свесне да су новчаници већег дела грађана полупразни или празни. Бизарно делују измишљени рачуни од 47 пара из 2013. године које грађанин у 2014. години плаћа са одбитком од плате или пензије у износу од 19.000 динара. Такође, ни ЕДБ-снадбевање не би требало да утерује у дугове оне грађане који имају мала закашњења у измиривању дугова, али уопштено гледано редовно плаћају комуналије и струју. То се односи и на пореску службу.

Србија је препуна сталних неплатиша са великим износима свега и свачега. Листа дужника је препуна богатих, великих приватних компанија и јавних предузећа. Ако је терет пао на најсиромашније, онда држава мора толерантније да приђе онима који највише трпе, у односу на оне који неплаћају порезе и остале режијске трошкове, а имају одакле да плате. Дакле, ако институције које потражују средства од грађана буду поштовале грађане, онда рејтинг владе неће бити ни најмање угрођжен.

До пада рејтинга Владе Србије може доћи уколико држава буде толерантна према јавној корупцији у државним институцијама, обилном расипништву у јавним предузећима које свакодневно уочавају медији и присутној политичкој арогантности. Одговоран однос државне управе према грађанима, контрола рада државних органа, локалне самоуправе и јавних предузећа директно је везана за став грађана о раду владе.

„Гласачи су увек осетљиви на то како живе, или боље рећи како састављају крај са крајем, има ли посла за њих и њихову децу, има ли пензија за пензионера, могу ли се излечити… Тако да је количина поверења које гласачи имају у своје лидере оно што их мотивише да гласају, а Александар Вучић и СНС су очигледно велико поверење стекли дуготрајним истицањем корупције као огромног проблема Србије и симболички врло јасним сигналима да испуњавају обећање“, каже Срђан Богосављевић.

Дакле, грађани ће истрпети терет непопуларних леформи само уколико сагледају да су у истом „сосу“ држава и њена администрација, са све јавним предузећима који не смеју да прете и тероришу грађане, већ да примене грађанску солидарност и толеранцију. Ако грађанин нема коме да се обрати за своје примедбе и проблеме, ако постоји терор утеривања државних дугова на начин да руши грађанска права, ако се сама државна структура недисциплинује и нетрансформише, нису искључени разни неповољни сценарији по власт у Србији.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: