ДА ВАС ПИТАМ: ДА ЛИ ДАНАС ПОСТОЈИ ПРИВАТНОСТ?

VIDEO NADZORСкорашњи инцидент између жандарма и брата премијера Александра Вучића, вандалски напад на објекат Б92 током трајања београдског „Прајда“, фантастично бекство мистериозног провалника из хотелске собе гувернерке др Јоргованке Табаковић у Милочеру, пребијање француског навијача Бриса Татона на Обилићевом венцу или новинара Теофила Панчића у Земуну, бекство Марка Милећева злогласним „мини-кантрименом“ и убиствo премијера Зорана Ђинђића спаја један бизаран податак – све догађаје снимиле су камере. Без обзира да ли се ради о сигурносним камерама, аматерским или професионалним видео остварењима, нема сумње да нас „недремано око“ објектива стално надзире, свиђало се то нама или не.

Познаваоци савремених технологија кажу да сви уређаји који су повезани са било којом врстом бежичног преноса информација, а који имају објектив камере, попут мобилног телефона или лап-топа, потенцијални су отвор у задирање нечије приватности. Примера ради, поједине конзоле за играње видео игрица садрже микрофоне и камере који су смештени на ТВ екрану. И док љубитељи комјутерских игара уживају у игрицама које се играју померањем тела, гестовима и гласом, машина ради свој тајни посао. На наслонима се налазе инфрацрвени зраци уз помоћу којих је могуће скенирати све што се налази у просторији. Ова конзола може да препознаје лица, а уз помоћ препознавања мимике и скенирања тела у могућности је да закључи у каквом је расположењу особа.

Веровали или не, али ова машина је у стању да контролише циркулацију крви у лицу крорисника и да на тај начин утврди колики је пулс што некоме пружа могућност да закључи да ли је посматрани корисник смирен или је под стресом. Конзола вас прати и док гледате забавне и информативне програме на ТВ, па на основу ваших реакција лако се може стећи увид у најскривеније реакције на одређене теме. Сви подаци које машина прикупи шаљу се на сервере у тзв. „облаку“, што значи да никада нећете знати где се складиште подаци. Док је користите немогуће је искључити наведене технике праћења. Познаваоци ове теме кажу да је произвођач конзоле дужан да тајним службама достави све податке које му траже. Сличне базе података формиране су на основу Фејсбукових налога које су добровољно поставили милиони наивних корисника.

И када изађете из куће под контролом сте „недреманог ока“. У свим већим градовима и местима у Србији постављене су камере. У Београду их има готово на сваком кораку, на зградама државне управе, амбасадама, банкама, фирмама и приватним кућама. Како преноси Б92, према проценама стручњака за видео-надзор, у Београду на десет људи тренутно иде по једна камера, пошто се процењује да престоницу покрива близу 150 хиљада тих апарата. Од тог броја 62 полицијске камере су врхунског квалитета и постављене су на највишим местима и најзначајнијим тачакама у граду. За сада, међутим, не постоји тачна евиденција, регистар, ни обавеза грађана ни фирми да пријаве постављање ових уређаја, тако да је број камера сваким даном све већи. Дакле, свако може да направи видео снимак и дрско наруши вашу приватност. Ако је тачна дефиниција да је приватност израз којим се означава правни, односно друштвени концепт према коме сваки појединац може одређене активности, те уз њих везане предмете, мишљење или осећање „задржати за себе“, односно не дозволити да за њих сазнају други појединци, организације, делови друштва или јавност, онда се свако од нас налази изложен безочном насиљу за које државни органи који треба да нас штите још век не желе или неће да знају.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: