СЛУЧАЈ „МАЕСТРАЛ“: КИПАРСКА ПОРУКА ЗА ГУВЕРНЕРКУ ТАБАКОВИЋ

JORGOVANKA TABAKOVIĆМистериозна провала у хотелску собу хотела „Маестрал“ у којој је 18. септембра одсела гувернерка Народне банке Србије (НБС) др Јоргованка Табаковић као гост Милочерског развојног форума, недавно је добила свој још мистериознији епилог. Полиција је пронашла провалника, али је остало отворено питање каква порука се крије иза овог чина који је причинио велику непријатност гувернерки НБС и заменици председника Српске напредне странке др Јоргованки Табаковић?

„Верујем да је свима у интересу да се открије истина, да неће бити замагљених снимака, безбедних фиока, дублера добровољца, јер је поверење у институције важније од свега“, каже гувернерка Табаковић. Будванска полиција тврди да је мистериозну провалу у гувернеркину хотелску собу наводно починио извесни Имер Керкези (51), Албанац из места Обилић на Косову. Ухваћен је у покушају крађе у елитном будванском хотелу „Авала“, а основна индиција да је он главноосумљичини су управо отисци прстију који се поклапају са оним узетим са неколико предмета из собе у којој је боравила српска гувернерка.

Прво суштинско питање је какво је лично обезбеђење Гувернера НБС, а затим и да ли су у овом случају заказале службе безбедности Црне Горе? Ако провалник није био маскиран, без рукавица које би му сакриле отиске прстију и при томе су га снимиле сигурносне камере, остаје отворено питање који су заиста мотиви да се угрози безбедност високог функционера стране државе. Да ли је заиста могуће да гувернерка више неће мирно спавати због истраге у случају „Кипарски новац“?

Ликвидациони поступак на Кипру стајао је 12 година у месту и по речима гувернерке Табаковић у ликвидационом поступку је био и над Агенцијом Београдске банке и Југобанке у Њујорку у укупном износу од 163,6 милиона долара. Према споразуму о сукцесији и Споразуму са Црном Гором, Србији припада 35,76 одсто од износа који буде наплаћен. „Врло је значајан и поступак расподеле средстава СДПР-а у Њујорку, на основу којег очекујемо прилив од око 900.000 долара“, објашњава др Јоргованка Табаковић. Као гувернер НБС иницирала је прошле године и поступак пред Трговинским судом у Паризу подношењем тужбе против банке „Credit Luonnais” у Француској, у износу од преко 24 милиона евра, при чему је Србији припало и уплаћено на рачун 10,08 милиона евра.

Ако се повеже начин провале у хотелску собу где је одсела гувернерка НБС Јорговака Табаковић са поступком потраге за „Кипарским новцем”, онда је реч о професионалцу или изнајмљеном „гласнику” чији је задатак био само да застраши таргетирано лице. Гувернер националне банке је у свим државама веома значајна личност са много државних тајни и ауторитом који заслужује да се у циљу његове заштите спроведу одређене безбедносне мере. Треба онемогућити све оне који су заинтересовани да угрозе спровођење истраге у предмету несталог кипарског новца који представља прворазредни државни интерес. Зато остаје отворена сумња да је неко заиста имао интерес да остави поруку гувернерки шта може да јој се догоди уколико и даље буде инсистирала да се ова мистерија разреши.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: