РАТНЕ ИГРЕ: ИСИЛ „КУЦА НА ВРАТА“ БАЛКАНА

_75765424_isisisil2У категоризацији од  један до пет реална опасност за Србију од „Исламке државе” ИСИЛ је у сегменту средње зоне ризика. Потенцијалне бласти за деловање ИСИЛ-а у Србији су у појасевима око Косова, пре свега на северу Косова, деловима јужне Србије, односно у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа, појединим општинама Рашке области, конкретно у Новом Пазару и Тутину. Ризично је и у појединим градовима у Србији где је сконцентрисан велики број муслимана, лица у транзиту из исламских држава, укључујући и Београд као метрополу са највећим бројем муслиманског живља ван Рашке области.

Потенцијалне мете ИСИЛ-а у Србији могу бити јавни објекти попут аеродорома, железничких и аутобуских станица, складишта горива, пијаца и мостова. Србија се преко писма премијера Александра Вучића упућеног америчком предсендику Бараку Обами отворено сврстала на страну земаља које воде војне кампање против ИСИЛ. Писмо је уручено амбасадору САД Мајклу Кирбију. У писму се истиче да Влада Србије подржава борбу против Исламске државе Ирака и Леванта, да је спремна да, скромним средствима којима располаже, ту борбу помогне. Србија ће превентивно деловати штитећи своју територију од евентуалне агресије ИСИЛ-а, пре свега на безедоносно-обавештајном плану.

Србија је транзитна држава за ратне екстремне процесе, почев од трговине људима, оружја, дроге, преко кретања азиланата до могућег деловања терористичких група и екстремиста. Србији су раније претиле разне терористичке организације, попут „ОВК”, „АНА” или „ОВПБМ”, као и вехабијске групације које делују у Рашкој области и делом на Косову и Метохији.

За превентивну борбу против ИСИЛ-а нужно је да активно раде безбедносне агенције, снаге Жандармерије и сепцијалне снаге Војске Србије, али и да се медијски и јавно дефинише политика ИСИЛ-а и њихова намера. Са јавним мњењем и оспособљеним снагама за борбу против тероризмима Србија може бити релативно безбедна док ИСИЛ не удари по државама са којима је сада у правом ратном сукобу.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: