ГЕОПОЛИТИКА: ОРВЕЛОВСКА ПОЛИТИКА НАТО-а

ISLAMSKA DRŽAVAОдлазећи генералини секретар НАТО Андерс Фог Расмусен каже да oва војна алијанса мора да остане јединствена како би се супротставила „опасним, насилним и антизападним претњама“ Русије и Исламске државе, тзв. калифата. Генерални секретар НАТО каже да се алијанса налази на првим линијама геополитичке поделе између „толеранције и фанатизма“ и „демократије и тоталитаризма“, на тај начин правећи аналогију између Исламске државе и Руске Федерације.

Овакве аналогије представљају опасну замену теза која отвара два типа конфликата. Први је асиметрично ратовање између НАТО и Исламске државе, док други тип конфликта представља форму „Хладног рата“ између западних савезника и Русије. Донедавно се исламски тероризам изједначавао са Ираном, Ираком, Авганистаном, Сиријом, а сада добија нове конотације, пре свега антируске.

Да подсетимо, калифат је продукт темељних америчких интереса да преко плаћеника и исламских добровољаца руши легитимне режиме у Либији, Ираку и Сирији. Претходница ИСИЛ-а је Ал Каида Осама Бин Ладена, створена у америчкој политичкој „лабараторији”, као америчко-исламски програм за потребе Авганистана у борби против Русије крајем осамдесетих година. Нешто касније, за потребе НАТО-а, исламски радикализам је тестиран на Балкану деведесетих година прошлог века. САД у својој паралелној дипломатији и подземним формама политике са посебном осетљивошћу је неговао исламски радикализам против кога се онда јавно воде „крсташки ратови“ као форма новог интервенционизма.

А када се пусти „зли дух из лампе“ онда се светска јавност нађе пред потогодишњим глобалним планом исламских фундаменталиста који желе да покоре пола Европе, укључујући ту и комплетан балкански регион. Вођа Исламистичке милитантне групе ИСИЛ себе назива калифом Ибрахимом и вођом „свих муслимана света“ који треба да одбаце европску димократију и прихвате у потпуности шеријатски закон.

Опасна политичка игра НАТО-а према Русији активира стварање отвореног непријатељства. Ако се прихвати логика да је непријатељ НАТО-а Исламска држава и Русија онда се намеће питање отвореног конфликта дужег и опасног трајања. На тај начин, свако ко има добре односе са Русијом може бити проглашен за следбеника „опасне” политике и самим тим третиран као штетан „елеменат” по безбедоносне интересе Запада, што га изједначује са присталицом Ибрахимовог калифата. НАТО је најавио трогодишњи рат против „Исламске државе“. Колико ће онда трајати сукоб у Украјини где своје интересе имају и НАТО и Русија?

Томислав Кресовић
Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: