ГЕОЕКОНОМИЈА: КОРПОРАТИВНА ВЛАСТ

BLOG  3Европом и Балканом владају моћне корпорације и брендови, односно власници моћних компанија. Британски лист “Индепендент“ објавио је корпоративну интерактивну мапу најбогатијих Европљана. Доминација неолиберланог капитала делује кроз разне монополе, картеле, корпорације и савезе, повезан је са политичким и државним интересима и утиче на политичке исходе у Европи и ЕУ. Моћне компаније представљају политичку моћ захваљујући свом учешћу у дефинисању глобалне европске геоекономије.

Већи део западне Европе и ЕУ је под доминацијом компанија које су повезане са моћним људима у ЕУ, члановима група Билдерберг и Трилатерала. Оне су носиоци корпоративног капитализма масовне трговине. Најбогатији на мапи је Шпанац Амансио Ортега, власник “Заре“ са око 62 милијарде долара. Италијан Микеле Фереро обогатио се захваљујући крему “Нутела“. Бивше државе иза “гвоздене завесе“ стасале су на неокомунистичким бизнисменима- тајкунима које су касније увезане у политику и тржиште ЕУ и регија.

На мапи Балкана су и Миодраг Костић као најбогатији Србин са процењених 700 милиона евра, као и хрватска компанија “Агрокор“ бизнисмена Ивице Тодорића. На Балкану се стварају интересни трговачки картели и трустови на релацији Костић-Тодорић. Значајан број бизнисмена, попут, Мирослава Мишковића, Милана Бека и других, стасао је као неолиберална привредна групација која је живела и умножавала свој капитал на економским монополима, везама са људима у власти и лобирању преко министара, посланика и премијера и имала уза себе разне агенције за процену капитала. Куповином земље и фабрика под повољним условима стицали су огроман капитал. Политика у Европи се води у договорним односима владе-банака и корпорација, а на Балкану моћне компаније имају своје људе у влади.

Влада Србије са Александром Вучићем на челу покушава да уравнотежи привредну сцену и активира све привредне потенцијале на обнови Србије. Рецесија је утицала да се у ЕУ и на Балкану смање капитали моћних компанија. Истовремено је дошло до нове концетрације капитала уз појаву тржишне конкуренције компанија из Кине и других тржишта. Немачка је лидер у економској стабилности у Европи и даље држи своје моћне компаније као брендове на европском простору. Србија сада улази у фазу детајкунизације и нове корпоративне стратегије која уважава интересе тржишта и интереса влада.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: